Politică

Educatia primeste extrem de putini bani in plus de la Parlament, Interne si Agricultura

02.11.2005, 19:11 14

Bugetul alocat Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru anul 2006 va fi de aproximativ 4,2-4,3% din PIB, prin suplimentarea acestuia cu 1.800 de miliarde de lei vechi (50 mil. euro), au anuntat, luni seara, dupa o reuniune a liderilor coalitiei, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu si vicepresedintele PNL, Eugen Nicolaescu, punand astfel punct conflictului pe aceasta tema in Alianta. 50 mil euro nu inseamna insa decat 0,05% din PIB, ceea ce este de departe insuficient pentru majorarea cheltuielilor alocate educatiei de la 3,7% din PIB la 4,2% din PIB.

"Am vazut ca pentru Educatie s-a facut tot ce era omeneste posibil", a explicat si presedintele PD Emil Boc, dupa trei saptamani in care demo-cratii au insistat pentru ca Ministerul Educatiei (care se afla in portofoliul PD) sa primeasca 5% din PIB.

Conducerea PD s-a angajat chiar ca nu va sustine legea bugetului de stat in Parlament si ca nu va face nici o no-minalizare pentru acest minister in cazul in care nu se vor gasi resurse pentru majorare.

Ministrul de resort Mircea Miclea renuntase la mandat la cateva zile dupa ce legea bugetului a fost aprobata de catre Executiv. In aceste conditii, Boc a anuntat, dupa reuniunea coalitiei, ca PD va face o nominalizare pentru Ministerul Educatiei, insa nu a divulgat numele democratilor care candideaza pentru aceasta functie.

Potrivit liderului PNL Eugen Nicolaescu, cele 1.800 de miliarde de lei vechi pentru suplimentarea bugetului Educatiei vor proveni de la Camera Deputatilor - 230 de miliarde de lei, de la SRI - 1.300 de miliarde de lei, de la Agricultura - 150 de miliarde de lei si de la MAI - 120 de miliarde de lei. El a apreciat ca este o crestere care dovedeste ca s-a facut un efort, iar economiile care se vor face in 2006 la bugetul statului vor fi alocate cu prioritate catre Educatie.

La randul sau, Adriean Videanu a declarat ca "trendul" pana in anul 2008 este de a constitui premisele alocarii a 6% din PIB pentru Educatie, asa cum este prevazut in programul de guvernare.

Ieri, in Parlament, deputatii majoritatii au luat act de decizia liderilor si au aprobat propriul buget pentru anul viitor la nivelul celui din 2005 (1.920 de miliarde de lei vechi). Conducerea Camerei propusese ca bugetul pentru anul viitor sa fie de 3.100 mld. lei vechi, dar in urma solicitarii primului-ministru privind nevoia unui buget de austeritate, aceasta suma a fost modificata. O parte din fondurile bugetare la care a renuntat Camera Deputatilor (230 mld. lei vechi) urmeaza sa fie transferate la bugetul alocat Ministerului Educatiei.



Se vinde Armata!

Comisiile reunite pentru aparare au adoptat bugetul acordat Ministerului Apararii, majorandu-l la 2,1% din PIB, desi seful SMG Eugen Badalan afirmase ca obligatiile Romaniei catre NATO obliga ca acest buget sa fie cel putin 2,38% din PIB.

"Resursele vor veni din acele venituri proprii reprezentate de inchirieri, servicii prestate, vanzari de echipamente scoase din uz. Reprezentantii MApN au afirmat ca obiectivele majore asumate de Romania vor putea fi indeplinite desi vor exista si obiective unde pot surveni intarzieri", a afirmat presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, democratul Mihai Stanisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO