Politică

Eliberează-i pe fiii aheilor din acest întuneric, Tată-Zeus, redă-le lumina ochilor, sau, dacă vrei să se stingă, măcar stinge-i în lumină

Eliberează-i pe fiii aheilor din acest întuneric, Tată-Zeus, redă-le lumina ochilor, sau, dacă vrei să se stingă, măcar stinge-i în lumină

Autor: Iulian Anghel

17.06.2012, 14:56 1784

"O ceaţă neagră ne învăluie pe toţi, oameni şi cai. Eliberează-i pe fiii aheilor din acest întuneric, Tată-Zeus, redă-le lumina ochilor, sau, dacă vrei să se stingă, măcar stinge-i în lumină".(Iliada (XVII 645- 647).

Aş fi uitat complet de acest vers dacă nu ar fi existat pe lume Barbara Spinelli ziaristă de La Repubblica ("Ascultaţi strigătul care vine dinspre Atena" - din 17 mai 2012 http://www.presseurop.eu/ro/content/article/1998591-ascultati-strigatul-care-vine-dinspre-atena)

Nu am găsit în nicio biblie a pământului un vers mai frumos.

În urmă cu vreo patru ani, am asistat la slujba de la miezul nopţii de la Sacre Coeur. Am simţit atunci o linişte care venea de atât de departe încât nu avea cum să fie a mea şi nu avea cum să fie din lumea asta.

Ce ne leagă de lucruri care vin de atât de departe, cu care, aparent, nu avem nimic de-a face?

"Paris!" este un nume propriu grecesc. Paris a provocat războiul troian.

"Europa" este un nume propriu grecesc. Este fiinţa minunată de care s-a îndrăgostit Zeus, acelaşi Zeus de care aheii se roagă: "eliberează-ne din acest întuneric, redă-ne lumina ochilor."

Atena este zeiţa greacă a înţelepciunii. Le-a dat grecilor cel mai minunat dar - măslinul. Ramura de măslin înseamnă pace.

De cât de departe vin, totuşi, aceste lucruri? Şi cât de nebuni putem fi să renunţăm la ele?

Ce a fost în mintea lui Homer de a adunat, laolaltă, poveşti petrecute cu 500 de ani înainte ca el să se nască? Şi de ce iubim aceste poveşti la 2.500 de ani după ce ele au fost scrise?
Tot ce avem mai frumos ne leagă de această cultură. O înţelegem cum vrem. Credem că statuile grecilor erau albe ca acum. Ei bine, nu. Erau pictate. Ploaia şi timpul a trecut doar peste ele.

Jocurile olimpice, maratonul. Zeităţile şi numele pe care le purtăm sau le poartă copii noştri. Totul ne leagă.

Grecia nu mai este a grecilor. Grecia este a tuturor. Indiferent de votul de astăzi, Grecia nu va muri nicodată. Nimeni nu poate da Grecia afară din Europa pentru că Grecia este Europa.

Grecia este strigătul nostru în momentele noastre de cumpănă: "Eliberează-i pe fiii aheilor din acest întuneric, Tată-Zeus, redă-le lumina ochilor, sau, dacă vrei să se stingă, măcar stinge-i în lumină."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO