Politică

FADERE: 150 de mii de români cu experienţă şi vechime în muncă sunt privaţi de dreptul la muncă în Spania. Guvernul nu face nimic

Autor: Mediafax

11.09.2011, 12:24 477

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) critică vehement Guvernul României pentru lipsa de reacţie la decizia Spaniei de a impune restricţii pe piaţa muncii angajaţilor români.

"150 de mii de români cu experienţă şi vechime în muncă, chiar şi de zece ani pe teritoriul Spaniei, sunt acum privaţi de dreptul la muncă legală şi discriminaţi într-o ţară europeană", afirmă FADERE, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Federaţia susţine că în timp ce autorităţile de la Madrid "iau pâinea de la gură muncitorii romîni, oamenii de afaceri spanioli îşi trec în conturi bani europeni alocaţi României".

"Nu e o glumă, iar metoda e simplă. Spaniolul isteţ vine în România, işi face o firmă, apoi aplică pentru fonduri europene, fără ca nimeni sa îl împiedice, ba din contră, asigurându-i chiar un cadru perfect legal. Ne iau banii, iar la ei în ţară ne ţin la uşa ca pe nişte cerşetori. În replică, autorităţile de la Bucureşti tac, nu au curajul să le taie din conturi fondurile europene alocate ţării noastre dar nici să le bată obrazul pentru felul în care ne tratează conaţionalii", declară sursa citată.

În consecinţă, FADERE solicită Guvernului României înfiinţarea, de urgenţă, a unor oficii de asistenţă juridică pe teritoriul Spaniei care să acorde consultanţă muncitorilor români victime ale unor abuzuri şi să îi reprezinte în instanţă.

Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţiile pentru muncitorii români în Spania.

În 11 august, Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.

Aceste restricţii temporare sunt autorizate de Comisia Europeană în contextul actual al situaţiei economice din Spania. Ţara se confruntă cu perturbări grave ale pieţei forţei de muncă, caracterizate de nivelul cel mai ridicat al şomajului din UE (21 % în iunie 2011, în comparaţie cu media de 9,4 % în UE şi de 9,9 % în zona euro) şi cu o redresare economică lentă (o creştere a PIB-ului în primul trimestru al anului 2011 de doar 0,3 % în raport cu trimestrul anterior, faţă de 0,8 % în UE şi zona euro pentru aceeaşi perioadă).

Mai mult, analiza efectuată de Comisie a stabilit că cetăţenii români care trăiesc în Spania sunt puternic afectaţi de şomaj, 30 % dintre aceştia fiind şomeri. 191 400 de cetăţeni români care au lucrat în Spania au fost şomeri în primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numărul de şomeri cel mai ridicat după cel al resortisanţilor spanioli. Cu trei ani mai înainte, acest număr a fost de numai 80.100.

În aceeaşi perioadă de timp, numărul angajaţilor români a scăzut cu aproape 24 %. În ciuda unei diminuări a numărului resortisanţilor români care au venit să lucreze în Spania în ultimii ani, afluxul rămâne la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numărul resortisanţilor români cu reşedinţa permanentă în Spania a crescut de la 388.000 la 1 ianuarie 2006, la 823.000 la 1 ianuarie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO