Politică

Filialele locale ale PNL si PD intarzie trimiterea listelor electorale

27.07.2004, 00:00 14

Consiliul de Conducere a Aliantei PNL-PD s-a intrunit ieri pentru a discuta raporturile intre cele doua formatiuni in desemnarea locurilor eligibile pe listele electorale. Discutiile vor continua in zilele urmatoare intrucat pana ieri, la conducerile celor doua partide, nu ajusesera toate listele electorale din teritoriu.
Potrivit intelegerii dintre lideri, scorul obtinut la locale in fiecare judet da dreptul unuia dintre cele doua partide, PNL sau PD, sa ocupe primele locuri la parlamentare. De asemenea, liderii aliantei au libertatea de a renunta la nume suspecte de coruptie sau a caror imagine publica a avut de suferit.
Copresedintele Aliantei D.A., Traian Basescu afirma, la sfarsitul saptamanii, ca listele PNL-PD pentru Parlament vor trebui sa prezinte politicieni noi despre care nimeni nu poate spune ca sunt corupti, iar seriozitatea in intocmirea listelor este o responsabilitate care apasa atat pe Consiliul Aliantei, cat si pe cei doi copresedinti care le semneaza. Potrivit intelegerii dintre cele doua formatiuni listele electorale sunt, in cea mai mare parte, alcatuite de organizatiile din teritoriu, insa ultimul cuvant il vor avea copresedintii Aliantei D.A. Theodor Stolojan si Traian Basescu.
Pana la acest stadiu, fiecare partid are propriile etape de selectie.
In cazul PNL, nu au voie sa candideze la generale liberalii care au ocupat, dupa locale, un post de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte al unui consiliu judetean. Pentru accederea pe liste a candidatilor, conducerea PNL a stabilit un set de criterii bazat, in primul rand, pe acumularea a 600 de puncte. Acestea tin de varsta, experienta politica, studii si proiecte legislative pe care candidatul are de gand sa le initieze. Criteriile sunt destul de exigente iar o parte dintre actuali parlamentari ai partidului nu le-au indeplinit.
La fiecare organizatie judeteana, o comisie speciala a analizat dosarele candidatilor si a decis, intr-o prima faza, ordinea candidatilor PNL pe listele Aliantei. Ultimul cuvint il va avea, insa, Delegatia Permanenta a partidului.
Listele organizatiilor PD pentru alegerile parlamentare vor fi aprobate de conducerea partidului in urmatoarele zile iar ultimul cuvant il va avea presedintele partidului.  Pentru a patrunde pe listele parlamentare, criteriile de gestiune a carierei politice, ce fac parte din statutul PD, vor avea cea mai mare pondere, referindu-se, in special, la activitatea in cadrul organizatiei judetene.
Presedintele PD, Traian Basescu, le-a dat la sfarsitul saptamanii, cateva sfaturi primarilor si consilierilor Aliantei D.A.: sa arate ca sunt capabili sa faca administratie, "sa nu se izoleze in borcanul de la primarie", sa pastreze relatia directa cu oamenii.
 Exista insa unele probleme in desemnara candidatilor. Lideri de la centru, de pilda, nu sunt agreati de organizatiile din teritoriu. Este cazul lui Varujan Vosganian, dezavuat de organizatia PNL Iasi, care l-a plasat pe locul trei, un loc incert, pe listele parlamentare. Din cauza lipsei de sustinere a filialei, Vosganian a avut probleme si cu intrunirea punctajului necesar. La Bistrita Nasaud este o alta situatie. Listele electorale vor fi refacute dupa ce deputatul Dorin Popescu a contestat, si i s-a dat dreptate de la centru, punctajul obtinut. El a fost dezavantajat de filiala Bistrita si plasat pe locul trei, riscand astfel sa mai obtina un mandat parlamentar.
 Exista insa unele probleme in desemnara candidatilor. Lideri de la centru, de pilda, nu sunt agreati de organizatiile din teritoriu. Este cazul lui Varujan Vosganian, dezavuat de organizatia PNL Iasi, care l-a plasat pe locul trei, un loc incert, pe listele parlamentare. Din cauza lipsei de sustinere a filialei, Vosganian a avut probleme si cu intrunirea punctajului necesar.
La Bistrita Nasaud este o alta situatie. Listele electorale vor fi refacute dupa ce deputatul Dorin Popescu a contestat, si i s-a dat dreptate de la centru, punctajul obtinut. El a fost dezavantajat de filiala Bistrita si plasat pe locul trei, riscand astfel sa mai obtina un mandat parlamentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO