Politică

Frattini: Nimeni nu este mai puternic decat legea

Frattini: Nimeni nu este mai puternic decat legea

Independenta sistemului juridic nu inseamna intangibilitate pentru magistrati, spune comisarul european

02.08.2006, 19:11 11

Comisia Europeana va da un raspuns fara echivoc Romaniei in privinta aderarii in 26 septembrie, a anuntat ieri Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei, aflat in vizita la Bucuresti. "Va fi da sau nu", a spus comisarul european.
Frattini a discutat cu ministrul justitiei Monica Macovei si cu ministrul de interne Vasile Blaga in special despre reformele in Justitie si Afaceri Interne si a spus ca masurile care au fost luate pana acum trebuie duse pana la capat. El a spus ca Romania mai are inca probleme cu justitia si coruptia si a cerut mai multa transparenta din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
"Vorbesc despre imbunatatirea perceptiei asupra calitatii functionarii zilnice a tribunalelor", a precizat el. Frattini a aratat ca primeste zilnic la Bruxelles un mare numar de plangeri individuale care ii pun intrebari nu numai despre interpretarea cazurilor indivi-duale, dar si referitoare la tratarea impartiala a unor cazuri si chiar la integritatea unor magistrati. "Cred ca ar trebui sa fim foarte clari in acest domeniu. Ajutam Romania, o sprijinim (...), dar nu putem tolera oameni in afara legii. Nimeni nu este mai puternic decat legea si, de aceea, nu ar trebui sa existe nici macar o suspiciune asupra integritatii magistratilor", a subliniat el, mentionand ca i-a spus acest lucru si presedintelui CSM Iulian Galca, cu care s-a intalnit ieri.
El considera ca este la indemana CSM sa-i ajute pe magistrati din punctul de vedere al pregatirii acestora, al eradicarii perceptiei negative si negativiste. "Si, bineinteles, eu voi ajuta, daca va fi nevoie, toate autoritatile romanesti", a adaugat el. "Independenta sistemului juridic nu inseamna intangibilitate pentru magistrati", a mai spus el. In opinia sa, magistratii trebuie sa fie responsabili si sa aiba o atitudine transparenta. El a mai spus ca are multe asteptari in continuare in ceea ce priveste activitatea Parlamentului si in special la adoptarea proiectul legii Agentiei de Integritate.
Comisarul european a mentionat ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, l-a asigurat ca textul legislativ va fi aprobat la inceputul toamnei. Vicepresedintele comisiei a spus ca va incerca sa-l convinga pe vicepremierul Marko Bela, liderul UDMR (care s-a opus adoptarii proiectului in sedinta de Guvern, n.n.) despre necesitatea ca Agentia sa fie infiintata rapid si a pledat totodata pentru dialog intre partide pentru adoptarea legii.
El a vorbit cu presedintele Camerei Deputatilor si despre reforma serviciilor si s-a pronuntat pentru plasarea serviciilor de informatii sub controlul Parlamentului.
"Parlamentul este sursa legitimitatii democratice, pentru ca el raspunde direct in fata oamenilor. De aceea, rolul fundamental in ceea ce priveste garantarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor ii revine Parlamentului. In consecinta, Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere in privinta controlului activitatii serviciilor, a declarat comisarul european, care in parlamentul italian a fost presedinte al Comisiei de supraveghere a serviciilor secrete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO