Politică

Grecii vaneaza proiectele romanesti de infrastructura

24.02.2006, 22:12 15

Compania de stat de electricitate a Greciei doreste sa participe la privatizarea celor trei retele de distributie romanesti care vor fi privatizate in viitor, afirma Evripidis Stylianidis, ministru adjunct al afacerilor externe al Republicii Elene, intr-un interviu acordat ZIARULUI FINANCIAR.

Este vorba de Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Nord, a caror procedura de privatizare urmeaza sa fie demarata in curand.

De asemenea, spune Stylianidis, compania petroliera greaca Hellenic Petroleum este interesata de constituirea unei retele de benzinarii de-a lungul viitoarelor autostrazi care vor fi construite in Romania, iar anvergura proiectelor de infrastructura anuntate de autoritatile de la Bucuresti (1,1 mld. de euro numai in acest an) a captat atentia companiilor grecesti din domeniul constructiilor.

"Noi avem experienta sa participam la aceste lucrari, dupa cum avem si experienta de a participa la reabilitarea retelelor romanesti de transport al energiei", a declarat Sylianidis. El precizeaza ca investitorii greci sunt interesati indeosebi de domeniul energetic si al transportului energiei, de constructii, de sistemul bancar si de sectorul petrolier.

Oficialul elen recomanda autoritatilor romane sa se concentreze pe constructia Coridorului 4 european care urmeaza sa lege Salonicul cu Sofia si Bucurestiul (cu cele doua ramuri ale sale, Calafat-Timisoara-Nadlac si Constanta-Bucuresti-Sibiu-Nadlac), urmand sa faca apoi tranzitul catre Ungaria.

"Coridorul 4 va reprezenta un stimul important pentru intensificarea comertului bilateral si a turismului", explica Stylianidis. De asemenea, Grecia este interesata si de dezvoltarea cooperarii energetice in zona Marii Negre.

Cand vine vorba de problemele pe care le intampina in Romania inves-titorii greci, Stylianidis tine sa precizeze din capul locului ca acestia sunt foarte multumiti in Romania atat cu conditiile generale, cat si cu reformele intreprinse de prezentul guvern. Cu toate acestea, adauga el, exista in mod firesc probleme legate de birocratie. De asemenea, oficialul elen subliniaza problema vitezei reduse cu care este returnat TVA-ul de catre autoritatile romane in cazul firmelor care achizitioneaza utilaje din strainatate: "Acest lucru este foarte important, deoarece companiile vor sa-si recupereze cat mai repede banii pentru a incepe sa produca".

Pentru rezolvarea unor astfel de probleme de ordin administrativ ale investitorilor, autoritatile romane si cele elene au fost de acord sa infiinteze un sistem de tipul "one stop shop", preluand astfel modelul unei structuri birocratice care functioneaza cu succes in Grecia. Este vorba de o retea de birouri pe tot cuprinsul Greciei care ofera explicatii si ajutor in privinta tuturor proble-melor de ordin administrativ intampinate de cetateni. Acest sistem functioneaza 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, atat la fata locului, cat si pe Internet, si a dat rezultate foarte bune.

Schimburile comerciale romano-elene au fost in ultimii ani pe un trend ascendent, anul trecut acestea totalizand 849 mil. euro, Grecia avand o pondere de 1,5% din comertul exterior al Romaniei.

Cu toate acestea, 2005 pare sa fi fost un an atipic, deoarece cuantumul exporturilor romanesti catre statul elen a cunoscut o scadere anul trecut, in timp ce importurile de produse grecesti au crescut. Chiar si asa balanta comerciala romano-elena ramane in continuare favorabila Romaniei, tara noastra avand un excedent de aproximativ 100 mil. euro.

Stylianidis crede ca pentru a obtine un raport favorabil din partea Comisiei Europene, Guvernul roman va trebui sa urmareasca patru lucruri: combaterea birocratiei, garantarea transparentei deciziilor administrative, continuarea procesului de privatizare si innoirea sistemului judiciar. El recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa traga invataturile necesare din experienta de integrare a Greciei.

"In momentul in care am intrat in Comunitatea Europeana in 1981, noi eram singura tara balcanica parte a acestei comunitati si a trebuit sa ne straduim foarte mult pana sa invatam sa negociem cu celelalte state membre. De asemenea, a trebuit sa ne deprindem cu o noua mentalitate si sa ne armonizam sistemul juridic, economic si administrativ cu cel european", explica Stylianidis dificultatile integrarii europene a Greciei. "Dar tocmai pentru ca am intampinat astfel de greutati, experienta noastra poate fi utila Romaniei, iar noi va putem ajuta in directia integrarii, pentru ca noi combinam know-how-ul european cu mentalitatea balcanica."

Grecia a pus la punct o strategie de promovare economica a tarii in exterior care pune accentul pe accesul potential pe care il ofera la "uriasa piata a Balcanilor, unde exista 65 de milioane de consumatori".

"Noi credem ca aceasta este singura cale de a atrage noi investitii si de a ne combina avantajele. Ma refer la experienta si know-how-ul nostru si la avantajele competitive ale tarii dumneavoastra - costurile reduse cu forta de munca si materialele ieftine", a declarat Stylianidis.

El considera ca Romania, Bulgaria si Grecia ar trebui sa coopereze pentru crearea unei identitati balcanice comune in interiorul Uniunii Europene si ca aceste tari sunt legate de interese, orizonturi culturale si istorie comune. Reconstructia Balcanilor este una din ambitiile mai vechi ale guvernului elen, acesta alocand mai mult de jumatate de miliard de euro pentru proiecte cu aceasta menire. Din aceasta suma, 70,4 milioane de euro au fost deja programate pentru Romania, acesti bani urmand sa fie repartizati prin trei canale diferite pentru sustinerea investitiilor private, proiecte de mica anvergura si mari lucrari de infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO