Politică

Guvernul ar urma sa-si imparta timpul intre legi si marile proiecte de investitii

19.05.2006, 00:00 15

Guvernul ar urma sa ia in discutie saptamana viitoare un proiect privind modificarea structurii sedintelor sale astfel incat, pe langa aprobarea proiectelor de lege, membrii Cabinetului sa examineze si marile proiecte de infrastructura si problemele locale.

Proiectul ii apartine ministrului de stat Gheorge Pogea care spune ca, dupa rezolvarea problemei privind eficientizarea sedintelor de guvern, ar putea fi nevoie si de o examinare a structurii Cabinetului care, in opinia sa, este foarte stufoasa.

Pogea nu a prognozat un termen pentru realizarea unor modificari in structura guvernamentala. Insa, in privinta modificarii structurii sedintelor de guvern, el a declarat pentru ZF ca spera ca aceasta discutie sa fie facuta la urmatoarea sedinta de guvern de saptamana viitoare.

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur (PNL) a admis ca in pragul aderarii o discutie despre eficientizarea activitatii Guvernului se poate dovedi binevenita, dar a afirmat ca, mai intai, acest lucru ar trebui discutat la nivelul coalitiei. La randul sau, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Mihai Voicu, afirma ca ideea nu este rea, dar ar putea ridica o problema - aceea ca o sedinta de guvern s-ar putea prelungi foarte mult. Insa, potrivit lui Pogea, acest lucru nu se va intampla, intrucat va fi alocat un timp fix pentru fiecare punct. "Vom dedica, de pilda, 30% din timp examinarii unor proiecte mari de investitii - de pilda pentru infrastructura sau mediu. Unde se deruleaza aceste investitii? La nivelul administratiilor locale, in teritoriu. Trebuie sa stim ce se intampla cu aceste investitii, care este stadiul lor", afirma ministrul. Pogea spune ca, daca acest lucru s-ar dovedi dificil, atunci s-ar putea organiza lunar o sedinta de guvern pentru acest scop, pentru ca devine obligatorie examina-rea de catre Guvern a marilor proiecte.

Fostul ministru de stat Gheorghe Seculici a declarat ca ar fi bine ca unele proiecte locale sa fie discutate cu administratia locala, mai ales ca in viitor la nivel local vor veni multi bani. Asadar, potrivit propunerii lui Pogea, sedintele de guvern ar urma sa fie structurate in trei parti - prima destinata aprobarii actelor normative, cea de-a doua analizei marilor proiecte de investitii si ultima evaluarii problemelor locale, cu participarea primarilor.

"Practic propun introducerea pe ordinea sedintelor Guvernului a doua noi puncte - primul care se refera la examinarea marilor proiecte de infrastructura, iar cel de-al doilea la problemele locale. Este necesar acest lucru, pentru ca cele mai multe fonduri europene vor veni la nivel local", a declarat Gheorghe Pogea. El spune ca, in acest mod, sedintele de guvern vor trece de la dezbaterea cu precadere a actelor legislative catre analiza calitativa si monitorizarea proiectelor, lucru care va creste substantial eficienta actului de guvernare. Potrivit lui Pogea, actele normative ar urma sa fie discutate in prima parte a sedintelor de guvern, dupa care ministrii sa analizeze stadiul de derulare a unor mari proiecte de investitii sau situatia economico-sociala dintr-un anumit sector.

"Suntem la cateva zile dupa raportul de monitorizare al Comisiei Eu-ropene care spune ca sansele de integrare in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 sunt intacte, daca lucrurile merg in continuare bine. Avem, asadar, nevoie de mai multa concretete. Vor fi apoi multi bani care vor veni de la Uniunea Europeana, iar administratiile locale trebuie sa fie pregatite", spune ministrul.

De aceea, spune ministrul, in finalul sedintelor, membrii Cabinetului ar urma sa analizeze problemele economice si sociale dintr-un judet, impreuna cu prefectul, presedintele Consiliului Judetean si doi-trei primari care au proiecte.

El spune ca astfel de intalniri i-ar mobiliza pe cei din administratia locala. "Ei stiu ca peste trei saptamani, sa spunem, vor veni la sedinta de guvern si atunci vor intra in priza. Va fi o emulatie", crede ministrul. In respectivele sedinte cei din administratie ar urma sa spuna cu ce probleme se confrunta si vor analiza impreuna cu membrii Cabinetului solutiile de rezolvare", spune Pogea. Ministrul declara ca este de datoria Cabinetului sa urmareasca modul in care sunt sunt cheltuite fondurile si de aceea trebuie ca aceste intalniri regulate cu administratiile locale sa reprezinte si un mecanism de control. "Pe pilda, Comisia Europeana monitorizeaza in orice tara cum sunt cheltuite fondurile. Astfel de masuri de monitorizare trebuie sa devina obligatorii si in cazul nostru", afirma ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO