Politică

Guvernul modifica regulile in afacerile firmelor cu statul

17.02.2006, 22:51 14

Contractele de achizitii publice nu vor mai fi castigate doar in baza criteriului "pretul cel mai mic", ci si a principiului "oferta cea mai avantajoasa economic."

Oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic inseamna, potrivit unor reglementari de ultima ora, o suma de date care contin oferta tehnica, functionala, de mediu sau de raport eficienta/cont care, la licitatia pentru un contract public, ar putea sa conteze mai mult decat pretul.

Guvernul va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta privind atribuirea contractelor de achizitie publica in care preia si modifica zece acte normative care au legatura cu domeniul, intre care legea achizitiilor publice, legea privind licitatiile electronice, legea privind contractele public-privat sau legea concesiunilor.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, aceasta este doar un act normativ cadru, urmand ca intreaga legislatie secundara care priveste acest domeniu sa fie modificata. Orban spune ca proiectul ordonantei a fost analizat de Comisia Europeana care si-a dat acordul asupra sa.

Legislatia achizitiilor publice a fost criticata in repetare randuri de Executivul european pentru opacitate si reguli laxe, lucruri care, au spus oficialii europeni, sunt o sursa continua de coruptie. Comisarul pentru competitie, Neelie Kroes, a indicat, la ultima sa vizita in Romania, domeniul achizitiilor publice drept unul care ar putea fi invocat drept motiv pentru a amana aderarea.

Potrivit reglementarilor care vor fi aprobate saptamana viitoare, firmele romanesti vor participa in competitie deschis cu cele din Uniunea Europeana pentru obtinerea contractelor de achizitii publice. Guvernul nu a acceptat punctul de vedere al unor oameni de afaceri romani de a introduce norme pentru protejarea firmelor romanesti. "Nu a existat interesul ca romanii sa fie protejati. Este o cauza pierduta, nu ne mai gandim la asa ceva, de vreme ce romanii (cei care organizeaza astfel de licitatii de achizitii - n.n.) au fost primii care au ajutat, din diferite motive, marile firme straine sa castige astfel de contracte", spune directorul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan. Insa Orban afirma ca ordonanta nu a facut decat sa adopte o reglementare recenta a Comisiei Europene referitoare la libera concurenta in acest domeniu.

Ordonanta mentine actualele norme potrivit carora licitatiile sunt obligatorii pentru oferte de achizitii care depasesc 40.000 de euro. Potrivit lui Orban, este pentru prima data cand sunt prevazute principii clare privind transparenta organizarii licitatiilor pentru bunuri achizitionate de institutii de stat. El se refera la faptul ca ofertele pentru achizitii publice vor fi publicate in Monitorul Oficial, dar si - in cazul contractelor mari de achizitii - in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Insa, potrivit lui Parvan, aici lucrurile nu sunt clare intrucat ordonanta prevede doar obligatia ofertantului de a face anuntul de achizitie - trimiterea catre publicare - si nu se refera la un numar de zile care sa treaca de la publicarea anuntului pana la licitatie. In acest caz, Monitorul Oficial ar putea, de pilda, sa publice anuntul cu cinci zile inainte de licitate, situatie in care unele firme interesate ar putea fi scoase din joc.

Ordonanta are si exceptii de la normele de achizitie publica - acestea se refera, mai cu seama, la domeniul militar si de interes strategic, dar invoca si situatii cand ar exista un acord cu un alt stat european pentru realizarea unor proiecte comune. Parvu crede ca aceasta prevedere nu face decat sa legifereze situatii de felul celei care, in urma unui acord romano-elvetian, a existat suspiciunea ca Ministerul Economiei va acorda prin incredintare directa firmei VA Tech contracte publice de un miliard de euro.

Ordonanta de urgenta instituie controlul Autoritatiii Nationale de Reglementare si Monitorizare a achizitiilor publice asupra contractelor de acest fel, dar noutatea consta in faptul ca este infiintat un Consiliu de Solutionare a Contestatiilor, care ar urma sa "judece" eventualele litigii pentru a evita ajungerea in instanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO