Politică

Guvernul renunta, deocamdata, la numirea guvernatorilor regionali

24.01.2003, 00:00 18

Premierul Adrian Nastase a adus, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, clarificari in privinta a doua subiecte intens discutate in ultimele zile. Primul ministru a anuntat ca  Executivul nu va numi guvernatori regionali, pentru cele opt regiuni care ar urma sa fie constituite, potrivit proiectului privind regionalizarea. Proiectul de regionalizare va fi lansat mai intai in dezbatere.
Anuntul premierului a venit dupa ce, in aceeasi zi, ministerul administratiei publice precizase ca cei opt guvernatori regionali vor fi numiti de Guvern, pentru cate un mandat de patru ani.
Referindu-se la unele informatii aparute in presa potrivit carora exista deja propuneri nominale pentru numirea celor opt guvernatori, Nastase a spus ca nici primul ministru nici PSD nu au o asemenea lista.
"Cred ca oportunitatea proiectului privind constiturea celor opt regiuni trebuie supus dezbaterilor. Vom mai analiza", a mentionat Nastase.
De altfel, conducerea PSD a apreciat, miercuri, ca trebuie reanalizata oportunitatea proiectului constituirii celor opt regiuni, modalitatea de raportare a acestor regiuni si coordonarea lor. Secretarul general al partidului de guvernamant Cozmin Gusa a aratat  ca decizia care se va lua in aceasta privinta trebuie discutata in raport cu programele de integrare si finantare europeana.
Precizarile sefului Executivului vin dupa ce ministrul administratiei Octav Cozmanca a anuntat, sambata, ca Romania ar putea avea, pana la sfarsitul acestui an, opt guvernatori regionali.
Ministrul a precizat ca viitorii guvernatori vor avea resposabilitatea monitorizarii modului de cheltuire a fondurilor europene si a coordonarii activitatii agentiilor de dezvoltare regionala, despre care sustine ca nu functioneaza la intreaga capacitate.
Guvernatorii vor avea, astfel, responsabilitati limitate, iar regiunile pe care le vor conduce nu vor fi regiuni administrative, ci regiuni de dezvoltare economica.
Cu acest proiect s-a declarat de acord si seful Directiei Generale de Extindere a Comisiei Europene Eneko Landaburu. Regionalizarea poate fi "un mijloc excelent" pentru a-i apropia pe cetateni de politicieni, a afirmat, marti, la Bucuresti, Eneko Landaburu.

Publicarea averilor demnitarilor, in pachetul anti-coruptie
Premierul Nastase a precizat tot ieri ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament inclusiv pentru legea privind declararea publica a averilor demnitarilor, aflata acum in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Aceasta lege va face parte din pachetul legislativ anti-coruptie, asupra caruia Guvernul isi va asuma raspunderea parlamentara, la inceputul lunii februarie. "Desigur, in ceea ce priveste declararea averilor demnitarilor sunt argumente si de o parte si de alta. Dar cred ca este nevoie sa dam acest semnal", a aratat prim-ministrul.
Mentionand ca ideea asumarii raspunderii asupra pachetului anticoruptie a fost preluata de la PD, Nastase considera ca din acest motiv opozitiei ii este greu sa raspunda cu o motiune de cenzura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO