Politică

Hrebenciuc, Mitrea, Mihailescu si Agathon, "vedete" in staff-ul electoral al PSD

13.01.2004, 00:00 29



Chapeau - PSD a sunat mobilizarea generala in ceea ce priveste pregatirea partidului pentru alegeri. Delegatia Permanenta a stabilit ieri stafful electoral, din care fac parte cei mai multi dintre vicepresedintii PSD, inclusiv nume controversate precum Serban Mihailescu, Miron Mitrea sau Dan Matei Agathon.



Stafful tehnic - condus direct de presedintele executiv, Octav Cozmanca, insa aflat in subordinea premierului Adrian Nastase - are 13 directii care acopera tot ceea ce implica pregatirea partidului pentru alegeri si organizarea campaniei electorale - de la strategii si programe electorale la pregatirea candidatilor si relatii externe. Mai precis, de strategii si oferte electorale se va ocupa Viorel Hrebenciuc, relatiile PSD cu societatea civila vor fi gestionate de nimeni altul decat Serban Mihailescu iar "profesorul" tinerilor candidati va fi Miron Mitrea, caruia ii revine sarcina de a conduce directia de pregatirea candidatilor PSD pentru alegeri.



Publicitatea electorala pe care PSD o va contracta in timpul campaniei va fi atributul exclusiv al lui Dan Matei Agathon, "specialistul" partidului in relatiile cu presa. De relatiile externe ale PSD se va ocupa Mircea Geoana. Banii pe care PSD ii va cheltui in campnaie, donatiile si sponsorizarile vor trece prin mana trezorierului. PSD l-a ales ineasta postura pe senatorul Aristide Roibu, avocat si om de afaceri in acelasi timp, contestat si el pentru afaceri presupuse ilegale cu un partener elvetian. Secundul sa, la acest capitol, va fi mandatarul financiar - in campania care va debuta curand fiind numita o persoana putin cunoscuta Cristina Barbatescu, pana acum sefa a filialei APAPS din Bucuresti.



Potrivit presedintelui executiv Octav Cozmanca, acest staff electoral urma sa functioneze incepand chiar de ieri, la sediul PSD.



Oamenii cheie din stafful electoral al PSD au fost numiti, nu intamplator, lideri care ocupa functii de conducere in partid - vicepresedinti, secretarul general (n.r. - Dan Matei Agathon). Desi nu au justificat aceste alegeri, este probabil ca stafful PSD sa fi optat pentru aceasta solutie in ideea de a-i responsabiliza politic pe liderii partidului in ceea ce priveste rezultatele PSD in alegeri.



Este curios insa ce calcule si-a facut conducerea PSD atunci cand a decis ca din stafful electoral al partidului sa faca parte lideri controversati, care anul pareau sa fie retrasi din prima linie politica.





Candidatul pentru Primaria Capitalei, din nou amanat



Desi in urma cu o saptamana conducerea PSD a anuntat ca "in doua-trei saptamani" va anunta oficial candidatul partidului la Primaria Generala a Capitalei, ieri Octav Cozmanca a spus ca acesta va fi lansat tot peste "doua-trei saptamani". PSD a amanat pana acum, de mai multe ori, lansarea candidatului pentru Primaria Generala insa in presa au fost vehiculate mai multe nume: Miron Mitrea, Florin Georgescu, Gabriel Oprea sau Ovidiu Grecea. De altfel, pentru ca nu a clarificat aceasta chestiune, filiala Bucuresti nu va participa la intalnirea pe care partidul a programat-o saptamana viitoare cu celelalte filiale ale PSD. Tema discutiilor este pregatirea la nivel local a partidului pentru alegeri si desemnarea candidatilor.





Cine lasa de la el?



PSD s-a aratat dispus ieri sa negocieze cu celelalte partide parlamentare calendarul electoral. Octav Cozmanca a spus ca partidul sau este pe punctul de a accepta propunerea opozitiei ca alegerile legislative si primul tur al alegerilor prezidentiale sa fie organizate pe 28 noiembrie 2004 - si nu pe 12 decembrie, asa cum propusese initial PSD.



Schimbari in atitudinea PSD apar si in ceea ce priveste organizarea alegerilor locale. Initial, PSD a propus ca alegerile locale sa se organizeze pe 6 iunie 2004, intr-un singur tur de scrutin, ceea ce a scandalizat partidele de opozitie, care se considera dezavantajate de aceasta situatie. Scrutinele anterioare au aratat ca PSD a pierdut primarii importante in urma celui de-al doilea tur. In plus, in teritoriu, PSD a racolat multi dintre alesii locali ai opozitiei. Ieri, Octav Cozmanca a spus ca PSD "va accepta" organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale daca opozitia va fi de acord cu introducerea votului uninominal si includerea pe listele partidelor politice a candidatilor independenti. Miza acestei propuneri a PSD este includerea pe listele parlamentare a candidaturii lui Ion Iliescu, care, la data organizarii alegerilor legislative, va fi inca presedinte al Romaniei iar Constitutia ii interzice sa faca politica angajata intr-un partid.



PSD mizeaza pe sprijinul lui Ion Iliescu in sustinerea acestor modificari ale legilor electorale, sprijin pe care spera sa-l anunte dupa intalnirea pe care partidul o avea programata aseara, la Cotroceni, cu seful statului. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO