Politică

Iliescu a fost primit de Bush, intr-o vizita fulger, in Biroul Oval

29.10.2003, 00:00 21



Presedintele Ion Iliescu a fost primit aseara la Casa Alba, in Biroul Oval, de presedintele George W. Bush, la finalul unei vizite oficiale de trei zile in SUA, care a mai cuprins intrevederi cu toti inaltii oficiali americani - de la seful diplomatiei americane Colin Powell, seful Pentagonului Donald Rumsfeld pana la inalti reprezentanti ai FMI si ai Bancii Mondiale. Intrevedea dintre presedintele american si seful statului roman a fost mai scurta, intrucat liderul de la Casa Alba avea programata o conferinta de presa legata de ultimele evolutii din Irak, prima conferinta de acest gen organizata dupa 30 iulie.



Politica proamericana manifestata de Romania de-a lungul vremii, dar mai ales in razboiul din Irak cand Bucurestiul a intrat in conflict deschis cu marile cancelarii europene din cauza sustinerii manifestate pentru Washington, pare sa fi fost rasplatita din plin, cel putin in ceea ce-l priveste pe seful statului roman. Dupa intalnirea cu Bush, el a fost invitat aseara sa sustina o conferinta de presa pe peluza Casei Albe, a conferentiat la Universitatea George Washington alaturi de celebrul strateg Zbigniew Brzezinski (fost consilier al lui Jimmy Carter), a dormit la casa de oaspeti oficiala a presedintelui SUA, - devenita pentru o noapte pamant romanesc, potrivit uzuantelor -, Senatul american a adoptat o rezolutie de sprijin si multumire pentru Romania, cu ocazia vizitei sale.



Din pozitia de prieten al SUA, Iliescu a avut astfel curajul sa mai si ceara, de pilda de la Donand Rumsfeld sprijin pentru participarea firmelor romanesti la reconstructia Irakului, sau de la directorul executiv al FMI Horst Kohler, ajutor pentru finantarea modernizarii infrastructurii in Romania, deoarece, spune el, tara nu poate sustine proiecte in acest scop din resursele interne, iar in lipsa lor tara noastra va ramana "o insula izolata".



La iesirea de la intrevederea cu liderul de la Casa Alba, presedintele Iliescu a declarat ca a discuat cu Bush despre consolidarea parteneriatului strategic romano-american, dar si despre intarirea relatiei transatlantice.



Presedintele Iliescu a precizat, intr-o declaratie facuta pe peluza Casei Albe, la finalul intrevederii, ca impreuna cu presedintele Bush a evocat evolutia "foarte pozitiva" a relatiilor bilaterale si parteneriatul strategic activ romano-american, semnat in iulie 1997, in timpul administratiei Constantinescu.



Seful statului roman a declarat ca presedintele SUA a amintit vizita pe care a facut-o, in noiembrie 2002, la Bucuresti, primirea calduroasa din Piata Revolutiei si apartia curcubeului in timp ce le vorbea romanilor.



Cei doi sefi de stat au discutat si despre relatiile comerciale bilaterale, care in ultimul an au fost foarte dinamice si care inregistreaza in continuare un trend pozitiv.



Iliescu a mentionat ca, urmare a vizitei presedintelui Bush la Bucuresti si apoi a secretarului american pentru Comert, investitorii americani si-au sporit prezenta in Romania. Iliescu a adaugat ca presedintele american a exprimat aprecieri in legatura cu participarea Romaniei la misiunile din Afganistan si Irak.



Presedintele Ion Iliescu a mai spus ca a discutat cu Bush despre intarirea parteneriatului strategic romano-american, in conditiile in care Romania va deveni, in 2004, membru cu drepturi depline al NATO.



Ion Iliescu a declarat ca, la intalnirea cu presedintele SUA, a mentionat relatia Romaniei cu UE si dorinta tarii noastre ca, in 2007, sa devina membru al Uniunii. Iliescu a mai spus ca a mentionat interesul Romaniei pentru consolidarea relatiei transatlantice, apreciind ca daca aceasta relatie este stabila ea va contribui la mentinerea securitatii si stabilitatii mondiale. Intalnirea Bush-Iliescu a avut loc in Biroul Oval.





Rezolutie in favoarea Romaniei



In rezolutia votata luni, Senatul american isi declara sprijinul pentru continuarea cooperarii dintre SUA si Romania si subliniaza "importantele progrese realizate in privinta reformelor economice si a dezvoltarii economice." Rezolutia 250 a Senatului saluta si rolul de conducator al Romaniei si hotararea acesteia de a promova pacea si securitatea in zona Balcanilor si a Marii Negre.



Senatul american isi exprima, in document, aprecierea pentru numarul mare de militari si experti civili romani care participa la operatiunile Enduring Freedom si Iraqi Freedom, pentru permisiunea de utilizare a spatiului aerian si a teritoriului Romaniei, precum si pentru desfasurarea fortelor romane in cadrul operatiunilor din Irak si Afganistan. Rezolutia sustine si viitoarea cooperare dintre Statele Unite si Romania in procesul de stabilizare si reconstructie a Irakului, inclusiv folosirea experientei Romaniei in ceea ce priveste iesirea dintr-o dictatura comunista si crearea unei democratii functionale si a unei economii de piata libere.



Subiectul sustinerii Romaniei pentru politica americana, ca si multumirile diplomatice de rigoare fata de o asemenea pozitie au fost si subiectul intalnirii cu Donald Rumsfeld si Collin Powell. Seful statului a spus ca a mai discutat luni cu Rumsfeld despre rolul Romaniei in NATO si in Consiliul de Securitate a ONU, despre prezenta activa a Romaniei in continuare in Irak si despre incheierea, de catre firme romanesti, a unor contracte de furnizare de diverse produse pentru proiectele care vor fi derulate in Irak de mari companii americane.





Probleme cu fusul orar



La Washington, in noaptea de luni spre marti, presedintele si membrii delegatiei oficiale au fost cazati la Blair House, casa oficiala de oaspeti a presedintelui Statelor Unite ale Americii. In timpul prezentei in Blair House a unui demnitar strain, steagul tarii oaspetelui este arborat, iar resedinta devine practic teritoriu national al tarii respective. Diferenta mare de fus orar dintre Romania si SUA a creat probleme intregii delegatii romane, inclusiv presedintelui Ion Iliescu. Iliescu s-a trezit in prima noapte la ora 3.00 si, deoarece nu a mai putut adormi, a lucrat la discursurile pe care urma sa le tina in cursul zilei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO