Politică

Iliescu si Nastase au reluat razboiul pe o tema "artificiala": remanierea guvernului

10.01.2003, 00:00 14

Daca  au ingropat, cel putin deocamdata, securea anticipatelor, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au reluat razboiul pe tema remanierii guvernamentale.
Intalnirea de miercuri seara de la Cotroceni a avut ecouri diferite, de la un palat la altul. Presedintele Ion Iliescu a afirmat, ieri, citat de Radio Romania Actualitati (RRA), ca va discuta cu liderii PSD, pe 17 ianuarie, despre remanierea guvernamentala si cresterea eficientei administratiei.
Cateva ore mai tarziu, purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, a afirmat ca Executivul se va orienta doar pe suplimentarea programului privind integrarea europeana, fara a se concentra cu prioritate asupra unei eventuale remanieri guvernamentale.
"Ramanem pe aceeasi idee anuntata foarte clar de premierul Adrian Nastase. Ne vom orienta  doar pe suplimentarea programului vizand integrarea europeana si in rest nimic special", a explicat Lucaci. Potrivit purtatorului de cuvant, in sedinta de ieri a Guvernului nu s-a discutat nici despre intalnirea de meircuri seara de la Cotroceni si nici despre o eventuala remaniere guvernamentala.
Cele doua anunturi contradictorii ale Palatului Cotroceni, respectiv Victoria, au  venit dupa intalnirea pe care au avut-o miercuri seara, presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, ministrul de externe Mircea Geoana si presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Valer Dorneanu si Nicolae Vacaroiu.
Subiectul remanierii guvernamentale nu este considerat unul "spectaculos" de catre premierul Adrian Nastase. Anterior anuntului facut de Iliescu, Nastase a spus ca la intalnirea de la Cotroceni nu au fost abordate "teme spectaculoase".
"Discutia nu a fost una misterioasa, cu teme spectaculoase pe care am incerca sa le ascundem, ci una de rutina, in care ne-am informat reciproc asupra actiunilor legislative si de politica externa. Am, vazut speculatiile lansate de unele surse care, de obicei, nu participa la discutiile noastre sau cum explica sursele de la Cotroceni ce vor sa faca cele de la Palatul Victoria, dar nu este cazul", a spus, ieri, Nastase.
Remanierea guvernamentala a fost considerata de liderii PSD, o alternativa la convocarea alegerilor anticipate, in timpul indelungatelor dezbateri pe aceasta tema. Spre deosebire de PSD, care o considera o solutie de rezerva, presedintele Iliescu a agreat ideea remanierii guvernamentale.
Intre timp insa, convingerile s-au mai schimbat. La sfarsitul anului, premierul a declarat, ca nu va avea loc o remaniere guvernamentala, fara ca acest lucru sa insemne ca toti secretarii de stat vor ramane in functii.
Miercuri, intr-un interviu acordat Mediafax, Adrian Nastase vorbea despre reorganizarea activitatii Guvernului, in prima parte a acestui an.
Insa, el preciza: "Alegerile anticipate, demisia guvernului, remanierea - toate acestea sunt subiecte artificiale, pe seama carora s-a exagerat mult. Singurul scop care trebuie urmarit in acest moment este reorientarea activitatii guvernului catre procesul de integrare si cresterea nivelului de trai al romanilor".
Astazi, la Snagov, Cabinetul Nastase va avea o discutie "fara cravata", dupa cum a numit-o premierul, la care este de asteptat sa se discute, in avans despre subiectul remanierii guvernamentale.

Nici anticipatele nu ies din calcul
In pofida pozitiei oficiale a PSD si a premierului Adrian Nastase, care afirma miercuri ca anticipatele reprezinta "un subiect artificial, discutat excesiv", surse din partidul de guvernamant afirma ca nu s-a renuntat la ideea alegerilor anticipate. Unul dintre scenariile avute in vedere de PSD este sa grabeasca adoptarea revizuirii Constitutiei, punctul final fiind prevazut pentru luna aprilie. Miza o constituie convocarea alegerilor parlamentare pentru luna septembrie a acestui an, arata sursele citate. Intentia liderilor partidului de guvernamant este de a modifica Constitutia si in sensul simplificarii procedurilor de dizolvare a Parlamentului, pas care ar facilita convocarea alegerilor parlamentare in cursul acestui an.
In Comisia speciala de modificare a Constitutie sunt doua propuneri privind procedura de dizolvare a Parlamentului, a explicat, ieri, deputatul PD Emil Boc, membru al Comisiei. De o parte, PSD doreste ca presedintele sa poata decide dizolvarea Parlamentului, la propunerea primului ministru. De cealalta parte, partidele de opozitie doresc ca Legislativul sa poata fi dizolvat dupa aceeasi procedura greoaie prevazuta de actuala Constitutie. Adica, numai dupa ce Parlamentul respinge de doua ori investirea Guvernului.
De altfel, modalitatea de dizolvare a Parlamentului este una dintre problemele ramase netransate politic de catre Comisia speciala de revizuire a Constitutiei, alaturi de imunitatea parlamentara, alegerea presedintelui si propunerea privind acordarea de mandat de senator pe viata.
Seful statului va continua consultarile cu partidele politice, legate de revizuirea Constitutiei, in incercarea de a stabili un punct de vedere comun asupra textului final. De asemenea, seful statului se va intalni si cu membrii Comisiei de revizuire a Legii fundamentale.
Purtatorul de cuvant al presedintelui, Corina Cretu a precizat ca seful statului doreste sa aiba, pana la sfarsitul lunii ianuarie, consultari cu celelalte partide parlamentare pentru pregatirea unei reuniuni ce ar urma sa se desfasoare la Snagov pentru adoptarea unei strategii comune a tuturor fortelor politice parlamentare privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pana in anul 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO