Politică

Increderea romanilor in UE a scazut cu 10% intr-un an

25.01.2006, 21:12 18

Pe masura ce se apropie termenul pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, romanii din ce in ce mai putini incantati de institutiile comunitare.

Insa acest lucru are latura lui buna, afirma ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele: asteptarile nerealiste, urmate de dezamagiri crunte vor fi de mai mica amploare, dupa aderare.

Ultimul Eurobarometru efectuat in toamna anului trecut si dat ieri publicitatii de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti arata ca 64% din romani au incredere in UE, cu 10 % mai putini decat in toamna lui 2004. Nivelul celor care se declara euro-optimisti este si el in scadere, ajungand la 59%, dupa ce acum un an 76% din romani aveau o viziune optimista asupra constructiei europene.

Cand vine vorba despre integrare, romanii au temeri legate de cresterea taxelor si de dificultatile cu care se va confrunta agricultura. Exista de asemenea perceptia raspandita in randul romanilor (39%) ca aderarea la UE va aduce crize economice. In schimb, romanii asteapta de la Uniunea Europeana sa contribuie la combaterea saraciei si somajului. Principalele preocupari ale populatiei sunt tot de natura economica, fie ca este vorba de cresterea preturilor, de nivelul somajului sau de situatia economica in genere.

Optimismul romanilor pentru situatia economica a gospodariilor lor pe termen mediu si scurt pare de asemenea in scadere, doar 49 % din romani declarandu-se multumiti de evolutia veniturilor lor (fata de 64 % anul trecut), in contrast cu stabilitatea manifestata la nivel comunitar in aceasta privinta.

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, este de parere ca acest raport arata ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti europeni in planul mentalitatii.

Scheele spune ca scaderea increderii in UE este un semn al realismului in crestere al romanilor fata de integrarea europeana, acest lucru fiind necesar pentru a se evita "marile dezamagiri ale aderarii". El a aratat ca exista doua mari primejdii pentru Romania in perspectiva aderarii la UE: "asteptarile nerealiste ale populatiei si lipsa de pregatire adecvata pentru integrare". "Uniunea Europeana nu trebuie vazuta ca un panaceu la problemele Romaniei", afirma Scheele.

Chiar si asa, romanii raman cei mai mari sustinatori ai institutiilor comunitare dintre toate natiunile europene, apropiindu-se insa de nivelurile de sustinere a UE manifestate in Grecia sau Portugalia, doua din cele mai sarace membre ale vechii Uniuni. Se observa, de asemenea, o crestere a indiferentei romanilor fata de tematica europeana, indeosebi in randul varstnicilor si a celor mai putin educati. Pe de alta parte, un numar semnificativ de romani (75%), considera ca au nevoie de mai multa informatie despre Uniunea Europeana.

La nivel european, sustinerea fata de aderarea Romaniei la UE este in usoara scadere. Doar 41% din populatia vechilor state membre al UE se declara de acord cu integrarea Romaniei, in timp ce in randul noilor state membre sustinerea este de 53%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels