Politică

Initiativa de autonomie, condamnata la unison

20.01.2004, 00:00 13



Clasa politica din Romania a reactionat la unison calificand intentia radicalilor maghiari de proclamare a autonomiei drept anticonstitutionala si impotriva legilor statului.



Alianta PNL - PD a cerut ieri autoritatilor sa impiedice orice initiativa de acest fel, considerand-o "ilegitima", a declarat purtatorul de cuvant Calin Popescu Tariceanu.



Din partea PSD, sustinut in Parlament de UDMR, vocea cea mai critica a fost a ministrului de interne, Ioan Rus, care a spus ca in Romania nu sunt recunoscute decat institutiile inscrise in Constitutie, iar daca demersurile radicalilor "vor excede cadrul legal" vor fi tratate ca atare. PRM a cerut, la randu-i, ca maghiarimea sa nu fie acceptata in competitia electorala din acest an.



La finele saptamanii trecute, Consiliul National al Secuilor (CNS) a finalizat un proiect de autonomie a Tinutului Secuiesc, care prevede un presedinte, parlament, politie si administratie proprii pentru viitoare regiune autonoma. Initiativa va fi inaintata in februarie parlamentului de la Bucuresti, dar si institutiilor europene. Nici un parlamentar al UDMR nu a participat la sedinta CNS, dar potrivit autonomistilor proiectul ar trebui promovat in dezbaterea parlamentara de reprezentantii Uniunii. Senatorul UDMR Puskas Zoltan a declarat ieri ca autonomia este unul dintre dezideratele Uniunii, dar ca initiativa CNS "este una din afara UDMR." "Daca proiectul va ajunge la Parlament il vom studia la timpul potrivit si vom avea o atitudine.", a afirmat Puskas.



Ieri, seful departamentului guvernamental pentru romanii de pretutindeni Titus Corlatean a precizat ca initiativa nu este nici "constitutionala nici europeana", apreciind insa ca atata vrea cat autonomia este ceruta prin mijloace legale, autoritatile nu vor interveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO