Politică

Ion Iliescu sau povestea unui lider care a debutat in politica democrata la 60 de ani

Ion Iliescu sau povestea unui lider care a debutat in politica democrata la 60 de ani

Iunie 1990. Ion Iliescu (60 de ani) depune juramantul in calitate de primul sef al statului de dupa revolutie. La 20 mai, el castigase alegerile prezidentiale (romanii sarbatoreau "Duminica orbului" si asa i-a ramas numele acelei zile) cu peste 85% din voturi. "Piata Universitatii" fusese spulberata de minerii lui Miron Cozma, iar pentru Ion Iliescu incepea un mandat extrem de controversat. 25 noiembrie 2008. Ion Iliescu spune adio Parlamentului intr-o conferinta de presa. El nu si-a inscris candidatura pentru alegerile din 30 noiembrie. Va ramane insa activ politic, dupa cum a spus de mai multe ori. Cladirea care adaposteste biroul sau din strada Atena este intesata intotdeauna de lume, indiferent de zi, ceea ce arata ca, oricat de controversat, Iliescu ramane pentru multi un simbol. Mai 1990. Mineriadele sunt pentru Ion Iliescu cosmarul care l-a urmarit 18 ani. Fotografia il reprezinta tinand un discurs in fata reprezentantilor minerilor dupa imprastierea violenta de catre acestia a demonstrantilor anticomunisti din Piata Universitatii. Minerii au devastat Universitatea si sediile partidelor istorice. Iliescu declara la 15 mai: "Minerii au facut un lucru bun". 30 octombrie 2004. Ion Iliescu, la final de mandat, il lanseaza in cursa prezidentiala pe Adrian Nastase. Sprijinul lui Ion Iliescu nu i-a fost de ajuns lui Nastase, care a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Traian Basescu. In ultima saptamana a mandatului, Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma, lucru care a creat reale dificultati partidului sau si candidaturii lui Nastase.

25.11.2008, 18:49 31

Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, si-a luat ieri adio de la Parlament.

Vreme de 11 ani sef al statului, indiferent daca a ajuns la Cotroceni sau a ratat cursa prezidentiala (s-a intamplat o singura data, in 1996), Iliescu a castigat de fiecare data cand s-au organizat alegeri legislative un mandat de parlamentar. De aceasta data a renuntat sa mai candideze, iar ieri intr-o conferinta de presa si-a luat adio de la Parlament. Ce va face in continuare Ion Iliescu?
"Din politica nu voi iesi decat cu picioarele inainte", spunea el in urma cu cativa ani. Iubitor, in trecut, a ideii de uniune nationala, Iliescu a admis ieri ca lucrurile nu i-au iesit intotdeauna.
In ultimele zile ale campaniei electorale, cand intre ideile vehiculate pentru viitoarea guvernare se afla si aceea a unui guvern de uniune, Iliescu decreteaza ideea moarta si ingropata.
"Guvern de uniune nationala nu prea a mers niciodata, nici in alte perioade. Din experienta anilor care au trecut s-a vazut ca cele mai eficiente au fost guvernele in care un partid si-a asumat raspunderea guvernarii, cu sprijin parlamentar."
Exemplele sale? Guvernele Vacaroiu si Nastase, caracterizate, in opinia sa, prin stabilitate si crestere economica.
Om de stanga autentic, potrivit apropiatilor sai, comunist dupa unii, "Patriarhul rosu", cum a fost denumit in epoca, nu se dezminte nici la cei 78 de ani ai sai. Personajul politic cel mai controversat din istoria postdecembrista si-a aparat ieri ideile de stanga acuzandu-l pe Traian Basescu, presedintele in functie, ca este un om care "nu intelege mare lucru" din esenta si cauzele crizei economice si "a bagat lumea in sperieti".
Potrivit lui Iliescu, Traian Basescu "a confundat multe lucruri", el precizand ca economia de piata si capitalismul nu reprezinta acelasi lucru, asa cum ar fi sustinut seful statului intr-o interventie de luni, in care ii acuzase pe "apologetii stangii" ca jubileaza in fata crizei economice.
Potrivit lui Iliescu, este inacceptabila pozitia de pe care Traian Basescu a abordat discutia in iesirile sale de luni din presa, el facand referire la "incercarea sefului statului de a demoniza stanga", adaugand ca, prin astfel de pozitii exprimate public, seful statutului taie puntile de dialog.
Potrivit lui Iliescu, Basescu a stimulat frica, respectiv frica de comunism: "O spune cine? Traian Basescu, care s-a nascut, a crescut, vine din comunism, a facut si ceva avere pe vremea comunismului". El l-a criticat pe seful statului pentru confuzia "totala" pe care a facut-o intre comunism, socialism si socialism democratic.
"In asemenea situatii, cand nu te pricepi la ceva, lasa oamenii de meserie, care stiu carte, sa se pronunte in cunostinta de cauza si nu te baga in chestiunile acestea", l-a sfatuit Iliescu pe Basescu. Raspunsul lui Basescu: "Are si dansul refularile dansului".
Iliescu a avut trei mandate de presedinte castigate in 1990, 1992 si 2000.
 

 

 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO