Politică

Klaus Iohannis: Premierul va face parte dintr-o formaţiune, coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate

Klaus Iohannis: Premierul va face parte dintr-o...

Autor: Gabriel Pecheanu

14.12.2016, 19:12 8207

El a precizat că nu a discutat cu partidele care au venit la Cotroceni despre eventuale propuneri de premier, subiectul urmând să fie abordat la o nouă rundă de consultări care va avea loc după ce noul Parlament va fi constituit.

Întrebat dacă Dacian Cioloş mai este luat în calcul, Iohannis a replicat: ''Înainte de a avea consultări cu toate partidele nu pot să vă dau un răspuns public la această întrebare''.

El a subliniat că premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau coaliţie care îl convinge că va avea o majoritate în Parlament şi a precizat că deşi Constituţia îi dă dreptul de a propune numele pe care îl consideră cel mai potrivit, va rămâne la o nominalizare discutată şi negociată cu o coaliţie.

''Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea majoritate în Parlamentul României. (...) Constituţia îmi dă acest drept (de a nominaliza orice presoană - n.r.), dar eu o să rămân în zona negocierilor şi voi desemna po persoană care este negociată cu o coaliţie care va putea să faco o majoritate în Parlament'', a subliniat Iohannis.

''Partidele se organizează în coaliţii, îşi numără fiecare mandatele şi în practică cei care au mai multe propun şi ceilalţi nu'', a explicat el.

Şeful statului a fost întrebat şi despre un guvern de dreapta, din care să facă parte şi ALDE: ''Aritmetic este posibil, dar dacă va fi posibil şi politic vom vedea''.

El a mai spus că dacă Traian Băsescu ''găseşte o coaliţie care îl sprijină'' nu exclude să-l nominalizeze ca premier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO