Politică

Legea pensiilor merge din nou la promulgare

Autor: Iulian Anghel

07.12.2010, 23:49 26

Legea pensiilor, unul dintre cele mai disputate acte normativedin legislatura parlamentară care se încheie, a trecut ieri deCamera Deputaţilor şi va merge la promulgare, o promulgare pe carePreşedinţia o refuzase cerând Parlamentului să legifereze ca vârstade pensionare a femeilor să fie de 63 de ani.

Camera Deputaţilor a stabilit că vârsta standard de pensionarela femei este de 63 de ani, iar la bărbaţi de 65 de ani. În urmacererii de reexaminare formulată de preşedinte, opoziţia a încercatsă modifice întreaga structură a legii, dar, finalmente, nu a fostmodificat decât articolul care priveşte vârsta de pensionare.

Legea include în sistemul public de pensii toate pensiile,pensiile speciale (pentru aviatori, parlamentari, militari,poliţişti sau fost angajaţi din serviciile secrete) fiind abrogate.

Viitoarele pensii nu vor mai fi calculate în funcţie de un punctde pensie care variază în funcţie de salariul mediu brut. Ea va filegată de un indice stabil - 732 de lei, cel puţin aşa este înlegea care a trecut de Cameră - care va fi actualizat cu ratainflaţiei şi, în primii ani, cu 50% din rata de creştere reală aeconomiei.

În urmă cu aproape trei luni, legea fusese adoptată de Camerăprintr-un vot contestat care a dus la un blocaj de luni de zile aCamerei Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO