Politică

Liderii PSD vor sa linisteasca filialele

30.03.2004, 00:00 15

Timp de doua zile, ieri si astazi, liderii de la centru ai PSD vor bate la pas filialele partidului ai caror sefi - persoane controversate in cele mai multe cazuri - au fost schimbati din functii sambata de catre Delegatia Permanenta. Stafful partidului de guvernamant incearca sa opreasca astfel revolta din organizatiile locale, destul de nociva pentru partid in prag de alegeri. Seria vizitelor fulgeratoare in filiale a inceput ieri cu organizatia Ilfov, condusa pana sambata de Bebe Ivanovici, si incepand de ieri de ministrul Gabriel Oprea. In fata pesedistilor din Ilfov presedintele executiv al partidului Octav Cozmanca l-a elogiat la scena deschisa pe Bebe Ivanovici, pe care-l considera "un barbat politic, care se manifesta ca atare", "un luptator in PSD, in orice situatie", "un om curajos si de buna credinta". "Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului", a spus Cozmanca. Vorbea despre presedintele Consiliului Judetean Ilfov a carui activitate si calitate de revolutionar l-ea apreciat la superlativ.
Cozmanca a laudat fara rezerve gestul "corect" al lui Bebe Ivanovici de a se suspenda din functia de presedinte al filialei PSD Ilfov pe perioada in care va fi anchetat de Parchetul National Anticoruptie, aratand ca multi ar trebui sa inteleaga acest gest. Ivanovici, care si-a pastrat functia adiministrativa, de presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, este cercetat de PNA pentru atribuirea preferentiala a unor terenuri si schimbarea amplasamentelor acestora cu scopul de a le spori valoare. Peste aceste acuzatii Octav Cozmanca a trecut in graba afirmand ca "nu e cazul sa intram in detaliu". A insistat insa pe un alt aspect. A declarat ca il va sprijini politic in continuare pe liderul de la Ilfov si a avertizat ca rebelii din partid vor fi sanctionati. Cozmanca a recunoscut ca exista "o competitie surda" in aceasta filiala si "unii carora le place sa dea la picioare" insa, adauga el, conducerea PSD este hotarata sa ia masuri impotriva acestora". Despre ce fel de masuri este vorba presedintele executiv al PSD nu a precizat. Instalarea noului lider de filiala, Gabriel Oprea, a decurs fara probleme desi surse din partid spun ca exista nemultumiri legate de suspendarea lui Bebe Ivanovici.



"Imi sustin nevinovatia"
Resemnat, Bebe Ivanovici a cerut colegilor lui de organizatie, in fata lui Octav Cozmanca si a noului lider Gabriel Oprea, sa nu intreprinda nimic care ar putea dauna PSD si "cauzei victoriei in alegeri a PSD". El a facut apel la unitate si a dat asigurari ca il va sprijini pe Gabriel Oprea, presedintele interimar al filialei. Referindu-se in trecere la acuzatiile de coruptie ce-l vizeaza, Bebe Ivanovici si-a sustinut inca o data nevinovatia, convins ca "justitia isi va face datoria". Discursul scurt, Ivanovici l-a incheiat spunandu-le colegilor de partid ca pot conta pe "prietenia si colaborarea sincera cu Constantin Bebe Ivanovici".
Intalnirea lui Cozmanca cu filiala Ilfov a fost urmata aseara de intalniri similare la filiala Ialomita, unde Gheorghe Savu - cercetat si el de PNA pentru atribuirea preferentiala a programului "Cornul si laptele" unei firme a unui lider local al PSD - si la filiala sectorului 5. La organizatia controlata de Marian Vanghelie urma sa vina aseara Dan Ioan Popescu, liderul PSD Bucuresti si unul dintre cei mai influenti oameni din partid. Seria acestor discutii va continua astazi la Caras-Severin, Gorj, Valcea, Neamt si Bihor. In organizatia de la Bihor a avut loc duminica un protest, filiala refuzand sa recunoasca suspendarea lui Florian Serac de la conducere. Acolo vor merge sa calmeze spiritele Dan Matei Agathon si Serban Mihailescu. Insa, Cozmanca a minimalizat protestul de la Bihor, punandu-l pe seama lipsei de experienta.
Presedintele executiv al PSD nu a exclus ieri ca suspendari din functii de conducere sa aiba loc si la organizatiile din Vrancea (Marian Oprisan), Suceava (Gheorghe Marza) si Bacau (Dumitru Sechelariu este presedintele filialei municipale), din ratiuni de imagine.



Sanctionatii pot candida din nou 
Cei opt lideri de organizatii suspendati din functie vor putea candida la alegerile locale, afirma Octav Cozmanca, contrazicand astfel ceea ce spusese cu o zi inainte Dan Matei Agathon, secretarul general al PSD. Intre cei suspendati sunt persoane ce detin functii importante in administratie - Marian Vanghelie, Nicolae Mischie, Babe Ivanovici, Gheorghe Savu - si care au anuntat deschis ca vor sa candideze pentru inca un mandat la alegerile din iunie. Toti cei amintiti sunt acum in atentia PNA. Conditia sine qua non pentru ca ei sa poata din nou candida este ca Parchetul sa-si incheie cercetarea cu decizia neinceperii urmaririi penale. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO