Politică

Marko Bela paraseste guvernul si nu lasa pe nimeni in loc

02.07.2007, 17:58 11

Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania Marko Bela isi va anunta maine demisia din Guvern, iar deocamdata nimeni altcineva nu va fi nominalizat pentru functia de vicepremier pe probleme de cultura si integrare europeana, a declarat, ieri, pentru ZF, vicepresedintele Uniunii, Laszlo Borbely.
Marko si-a anuntat demisia ca urmare a esecului inregistrat de UDMR, in rand cu celelalte partide din coalitia prezidentiala, la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
UDMR a contribuit financiar la campania pentru demitere, tiparind afise electorale in limba maghiara impotriva lui Basescu. Dupa aflarea rezultatului, 75% pro Basescu, 25% impotriva, Marko a spus ca electoratul maghiar si-a pierdut increderea in Uniune si ca va renunta la pozitia din Guvern pentru a sta conectat la problemele comunitatii.
Sondaje recente indica UDMR la 4% in optiunile electoratului, cu un procent sub pragul electoral si cu trei procente mai putin decat in 2004, cand au avut loc ultimele alegeri generale.
Marko Bela, senator, a ocupat functia de vicepremier din decembrie 2004, de la preluarea puterii de catre Alianta D.A. Structura cu functiile de vicepremier, la preluarea guvernarii erau trei pentru PD, PC, UDMR, premierul fiind liberal, a fost mentinuta special de noul guvern pentru a asigura stabilitatea politica necesara cabinetului in momentele tensionate. Dupa plecarea Partidului Conservator si a Partidului Democrat de la guvernare si restructurarea din primavara acestui an, a ramas doar o functie de vicepremier, cea a lui Marko Bela, care avea sarcina sa prezideze sedintele de guvern in absenta premierului, insa pana in prezent nu a fost nicio situatie de asemenea natura.
UDMR are patru pozitii de ministru in cabinet, in prezent ministrul comunicatiilor Szolt Nagy fiind suspendat, interimatul la sefia acestui minister fiind asigurat de ministrul dezvoltarii regionale Laszlo Borbely.
UDMR se confrunta in acelasi timp cu o problema de identitate la nivelul comunitatii maghiare, dupa aparitia unui partid politic alternativ - Uniunea Civica Maghiara - din care fac parte doi fosti reprezentanti ai curentului radical din Uniune.
UCM acuza pragmatismul excesiv al actualilor lideri unionali - vicepresedintii Attila Verestoy si Laszlo Borbely au averi impresionante. Verestoy este artizanul colaborarii cu PSD in perioada 2000-2004, in virtutea unei bune relatii cu vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc, in ciuda unei apropieri naturale de partidele de dreapta - cu care UDMR a colaborat intre 1996-2000 si din 2004 pana in prezent.
Datele arata ca UDMR este partidul care s-a aflat cel mai mult la putere in Romania ultimilor ani: 11 pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO