Politică

Marko Bela: Radicalii sunt in criza, nu UDMR

03.12.2002, 00:00 14

Dupa alte partide, a venit si randul UDMR sa urce pe scena zvonurilor legate de sciziune. Conflictului constant, de uzura, dintre radicali si moderati a inregistrat zilele trecute un nou puseu si multi s-au grabit ieri sa prezica iminenta destramarii Uniunii.
Insa alarma poate fi considerata falsa, cel putin pentru moment, din cel putin doua motive: gruparea radicalilor este doar un curent din cele zece cate numara Uniunea si, in plus, nici un partid  nu-si modifica structura pe fondul speculatiilor privind alegerile anticipate.
Dupa ce ani la rand l-au criticat presedinte al formatiunii Marko Bela, radicalii - grupati in jurul episcopului Laszlo Tokes - au ales zilele trecute o forma de protest mai putin obisnuita: ei au hotarat sa boicoteze Congresul din februarie, la care vor fi alesi noii lideri ai UDMR; inclusiv mandatului lui Marko Bela urmeaza sa fie pus in discutie.
Decizia radicalilor de a boicota Congresul este cu atat mai surprinzatoare cu cat la aceasta reuniune va fi pusa in discutie retragerea episcopului Laszo Tokes din functia de presedinte de onoare al UDMR. Deci, retragerea din scena a celui mai reprezentantiv om al Platformei Reformiste.
In pofida acestei pozitii ostile a radicalilor, presedintele Marko Bela a apreciat, ieri, ca formatiunea maghiara nu traverseaza o criza.
UDMR nu trece printr-o criza, se afla intr-o "criza profunda" doar Platforma Blocului Reformist, a declarat ieri, Marko Bela, citat de BBC. 
Gruparea radicala, condusa de deputatul Toro Tibor, il contesta pe Marko Bela, acuzandu-l ca ar fi convocat ilegal Congresul UDMR si ca nu ar fi transparent in utilizarea unor fonduri.
Marko Bela a respins aceste acuzatii si a spus ca Blocul Reformist, dupa ce a si-a dat seama ca "Congresul nu va schimba relatiile de forta, incearca sa-si depaseasca propria criza prin declaratii si pozitii socante".
Blocul Reformist reprezinta cel mai critic curent de opinie, dintre cele zece cate numara UDMR. Radicalii au amenintat cu scindarea de mai multe ori, insa mai multi lideri ai Uniunii nu au acordat nici o sansa politica acestui curent, daca s-ar manifesta in afara UDMR. Pentru a sublinia ponderea Blocului Reformist la nivelul UDMR, deputatul Robert Raduly a aratat ca aceasta platforma ar fi avut dreptul la cinci delegati la Congresul din februarie, dintre cei 400 cati vor participa. "Absenta reprezentantilor acestei platforme la Congres nu va afecta lucrarile reuniunii si nici nu va influenta luarea vreunei decizii", a spus Raduly.
O data cu apropierea Congresului este de asteptat ca Blocul Reformist sa-si radicalizeze discursul, scopul urmarit fiind acela de a stranga in jurul sau eventualii nemultumiti de actuala echipa de conducere. Si, in consecinta, de a obtine unele functii executive in conducerea UDMR, la Congresul din februarie. Dar, este greu de crezut in succesul radicalilor in conditiile in care figura emblematica in jurul careia s-au grupat, Laszlo Tokes, va fi scos din scena. In acelasi timp, ceilalti delegati la Congres vor avea, probabil, in vedere faptul ca noua echipa de conducere a Uniunii, la fel ca cea de acum, va imprima stilul mesajului politic. Iar o radicalizare a mesajului UDMR nu va duce decat la afectarea relatiilor cu celelalte partide, mai ales cu PSD. Iar, partidul de guvernamant a atras atentia, de mai multe ori ca, ca exponentul radicalilor, Laszlo Tokes, este un C.V Tudor al UDMR.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO