Politică

Masurile anticoruptie trebuie indreptate catre marii corupti

01.04.2004, 00:00 11



Tranparency International Romania a dat ieri publicitatii Raportul national asupra coruptiei care subliniaza ca masurile anticoruptie trebuie indreptate asupra marilor corupti. Totodata, raportul remarca faptul ca actiunile intreprinse pana acum si practica institutionala s-a limitat doar la sanctionarea coruptilor mici si mijlocii. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 este conditionata de indreptarea atentiei catre marii corupti si mutarea accentului pe dezvoltarea capacitatii institutionale de prefenire de combatere a acestui flagel, atrag atentia specialistii organizatiei.



Raportul national asupra coruptiei mentioneaza evolutiile legislative si institutionale din perioada 2000-2003 si face o trecere in revista a celor mai rasunatoare scandaluri politice de coruptie, subliniind ca judecarea acestora fie este in derulare de cativa ani, fie au fost lasate in coada de peste. Sunt amintite cazurile Costea, Vantu, Radu Sarbu, Pavalache, Ioan Muresan, si altele. Totodata, raportul analizeaza coruptia electorala. Cel mai relevant exemplu este referendumul pentru adoptarea noii constitutii, din 19 octombrie 2003, dat de raport exemplu de cumparare a voturilor. Raportul dat ieri publicitatii este un document complementar Raportului Global asupra Coruptiei, axat pe coruptia politica.



Cea mai mediatizata masura privind combaterea coruptiei politice a fost adoptarea pachetului anticoruptie, in vara anului trecut. Insa, Tranparency International subliniaza ca aceste legi multe lacune - nu exista modalitati de control privind declaratiile de avere ale demnitarilor - si sunt luate in deradere de catre unii demnitari. In plus, reglementarile referitoare la conflictul de interese au caracter limitativ, intrucat rudele demnitarilor nu sunt incluse intre cei ce trebuie sa-si faca publice interesele.



Transparency International se opreste si asupra problemei independentei justitiei si arata ca independenta procurorilor PNA nu este practic garantata. In plus, aminteste doua decizii politice de influentare a justitiei. In martie 2001, ministrul justitiei a redactat o circulara catre Curtile de Apel, i-a sfatuit pe judecatori sa favorizeze drepturile chiriasilor in procesul de restituire. O luna mai tarziu, Guvernul a scris Curtii de Apel Cluj sa suspende procedurile de falimentare impotriva unei banci pana ce guvernul va lua o decizie favorabila "interesului economiei romanesti".





Contracte publice in gen sicialian



Documentul subliniaza ca oamenii de afaceri locali stabilesc aranjamente intre licitantii locali pentru achizitiile publice. Sunt citati oficiali ai Corpului de Control al primului ministru care considera ca pregatirea documentelor pentru licitatie, astfel incat sa favorizeze un anume contractor, este una dintre cele mai importante forme de coruptie in achizitii. O alta forma de coruptie larg raspandita este, potrivit specialistilor de la Transparency International, comisionul, estimat la 10% din valoarea unui contract.



Accesul pe pietele locale pentru achizitii (in special in domeniul constructiilor) este invariabil controlat de un grup de firme protejate de un grup de oficiali sau/si politicieni corupti locali. Gradul de coruptie in achizitii este atat de serios, mentioneaza raportul, incat a dus la un numar de contracte publice in gen sicilian care nu vor fi duse niciodata la bun sfarsit.



La nivel legislativ studiul mentioneaza unele progrese facute, in special introducerea procedurilor electronice de licitatie, insa sunt in continuare necesare eforturi pentru a creste capacitatea institutiilor ce aplica reglementarile privind achizitiile publice.



Imbunatatirile substantiale ale legislatiei privind prevenirea si combaterea coruptiei au fost subminate de aplicarea ineficienta. Din acest motiv, remarca raportul, perceptia publica cu privire la gravitatea coruptiei in Romania nu s-a imbunatatit foarte mult.



Reprezentantii Transparency International afirma ca Romania figureaza intre cele 17 state cu nivel inalt de coruptie politica, alaturi de tari ca Bolivia, Nigeria, Ecuador. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO