Politică

Mesajul lui Basescu nu i-a prins si pe votantii liberali

15.12.2004, 00:00 17

In discursul pe care Traian Basescu l-a prezentat imediat dupa ce a fost anuntata oficial victoria sa in cursa prezidentiala, Traian Basescu s-a adresat in primul rand acelora care nu l-au votat. Nu i-a mentionat in primul rand pe aceia care constituie marea parte a electoratului care s-a pronuntat in favoarea sa. Este vorba despre oamenii dinamici, oamenii de afaceri, atrasi de liberalism.
Profilul electoratului din ambele tururi prezidentiale arata ca Traian Basescu a fost preferat de catre oamenii cu venituri mai mari, de catre cei care sunt inca activi. Multi dintre cei care l-au ales este posibil sa fi fost atrasi inspre Basescu si de programul pe care l-a prezentat Alianta D.A. in alegerile parlamentare, oferta care a fost reprezentata si sustinuta de catre Traian Basescu in campania electorala.
In acest pogram, o parte considerabila este componenta economica, iar doctrinar, aceasta este dominata de liberalism. De pilda, discutia cea mai ampla in timpul campaniei a fost cea referitoare la cota unica de impozitare, de 16 %. O astfel de propunere, care a venit din partea Aliantei PNL-PD, a avut in vedere cresterea veniturilor tuturor categoriilor de platitori de impozite, dar a fost in primul rand a fost salutata de catre oamenii de afaceri. Tot o promisiune liberala a figurat si in programul PSD, care a inclus, la randu-i, in oferta o relaxare fiscala. Diferenta a fost ca aceasta nu ar fi urmat sa fie la cota unica, ci la niveluri care progreseaza in functie de volumul veniturilor.
Noul presedinte nu s-a referit, in discursul sau, la aceste promisiuni de natura economica din programul Aliantei. O explicatie ar fi ca nu presedintele, ci guvernul este cel care impune o astfel de lege, cu conditia ca ea sa fie acceptata si de catre Parlament. Este poibil ca Traian Basescu sa se fi gandit ca relaxarea fiscala in conditiile cotei unice devine un punct de negociere in formarea viitorului guvern. Este posibil ca tocmai de aceea sa fi fost lasata deoparte in discursul victoriei. Este insa la fel de important ca presedintele sa sustina in continuare o astfel de tema, nu doar pentru a veni in intampinarea asteptarilor oamenilor de afaceri sau a oamenilor activi si dinamici, ci si pentru faptul ca ar fi unul dintre semnalele puternice pe care le-ar da in sensul onorarii promisiunilor.
Sondajele au aratat ca Adrian Nastase a fost cel spre care s-au indreptat voturile oamenilor cu venituri mai mici sau, cum a spus chiar premierul inca in functie, ale celor care lupta mai degraba pentru supravietuire. Basescu a spus ca nivelul saraciei trebuie neaparat micsorat in decusul mandatului prezidential (de cinci ani, incepand de acum). Un astfel de mesaj se potriveste mai degraba cu platforma dotrinara a Partidului Democrat, partid pe care Traian Basescu l-a condus in ultimii patru ani. Nu are multe puncte comune cu platforma liberala. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO