Politică

Ministrul apararii a cerut demisia lui Ungureanu si Vladescu

Ministrul apararii a cerut demisia lui Ungureanu si Vladescu

Ministrul apararii Teodor Atanasiu (foto stinga) cere demisiile ministrilor Mihai-Razvan Ungureanu (dreapta sus), de la Externe, si a lui Sebastian Vladescu de la Finante

03.07.2006, 20:01 17

Ministrul apararii Teodor Atanasiu (foto stinga) - PNL - cere demisiile ministrilor Mihai-Razvan Ungureanu, de la Externe, si a lui Sebastian Vladescu de la Finante, ambii liberali, ambii membri in CSAT care au votat insa impotriva intentiei PNL de a retrage trupele din Irak.
In aceeasi vreme, prin vocea ministrului apararii, liberalii continua razboiul cu presedintele Traian Basescu, acuzandu-l pe consilierul prezidential pentru probleme de securitate Sergiu Medar - membru in CSAT si, prin pozitia pe care o detine, sef al Comunicarii de Informatii, institutie care reuneste serviciile secrete - ca ar fi divulgat intr-o emisiune de televiziune continutul unui document secret. Atanasiu a anuntat ca astazi va sesiza Parchetul impotriva lui Medar.
Acesta este cel mai grav episod din interiorul Aliantei, de la preluarea puterii de catre centru-dreapta, acum mai bine de 500 de zile. Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat saptamana trecuta vizibil deranjat de faptul ca a fost invins in CSAT, la vot, astfel ca intentia conducerii PNL de a retrage trupele din Irak nu poate fi dusa, deocamdata, la indeplinire. Insa faptul ca doi ministri liberali au votat impotriva sa, in CSAT, a fost taxat de apropiatii sai, in primul rand, de ministrul apararii si, mai apoi, de seful organizatiei PNL Bucuresti Ludovic Orban, care au cerut demisiile de onoare ale lui Ungureanu si Vladescu. In contextul de fata, aceasta ar putea insemna ca ei nu se mai bucura de increderea premierului.
"Le-am cerut domnilor Vladescu si Ungureanu sa faca ce a facut Mona Musca, in momentul in care a intrat in contradictie cu deciziile partidului si ale Guvernului, sa-si dea demisia de onoare. Cum poate functiona intr-un for de conducere un om care nu respecta deciziile acelui for de conducere? Cum poate sa reprezinte un partid in Guvernul Romaniei un om care nu respecta deciziile acelui partid?", si-a justificat Atanasiu cererea.
Tariceanu ar putea sa-i demita pe cei doi, dar exista aici un risc important, este vorba despre faptul ca gestul ar putea fi interpretat ca o razbunare si nu ca o pedeapsa necesara si bine-venita care se aplica oricarui indisciplinat din partid. Mai mult, potrivit legii raspunderii ministeriale, ministrii raspund pentru actele lor administrative si nu pentru nesupunerea fata de partid.
Insa riscul cel mai mare vine chiar din partea presedintelui Traian Basescu, adversar declarat al premierului. Potrivit art. 85 din Constitutie, in caz de remaniere sau de vacanta a postului "presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii dintre membrii Guvernului". Constitutia nu spune mai mult. Riscul ar fi ca presedintele sa nu-i revoce pe cei doi - si, data fiind situatia creata, ipoteza este probabila - sau daca ii revoca sa nu mai numeasca alti ministri, ceea ce ar fi extrem de grav pentru Guvern. Avem un exemplu recent. Cazul lui Victor Paul Dobre (PNL), propus de Tariceanu ca ministru pentru relatia cu Parlamentul, in locul lui Bogdan Olteanu, pe care seful statului a refuzat insa sa-l numeasca, pretextand ca este bun acolo unde este, la Ministerul Administratiei ca secretar de stat.
Asadar, cel mai comod ar fi ca acestia doi sa-si inainteze demisiile. Potrivit unor surse din PNL, un pas pe care este asteptat ca sa-l faca conducerea liberala, astazi sau in zilele urmatoare, este sa forteze aceste demisii prin retragerea sprijinului politic pentru cei doi, ceea ce ar insemna ca actiunile lor nu se mai bucura de sprijinul partidului. Intr-o asemenea situatie, daca cei doi nu ar demisiona, ar parea ca se cramponeaza de functii, lucru care i-ar pune intr-o postura neplacuta. Chestionat de ZF, Vladescu nu a dorit sa comenteze, iar Ungureanu nu a putut fi contactat.
In aceeasi vreme, ministrul apararii a avut ieri un atac la Presedintie, acuzandu-l pe consilierul pe probleme de securitate al presedintelui ca a facut publice informatii secrete.
El a afirmat ca a cerut Directiei Generale a Armatei sa declanseze o ampla ancheta, concluziile urmand sa fie prezentate astazi Parchetului.
"M-am ingrozit vazandu-l pe domnul Medar pe diferite posturi de televiziune divulgand informatii secrete (?). Ma intreb ce credibilitate mai are Romania in cancelariile statelor straine cu care avem colaborari. Cer Ministerului Afacerilor Externe sa repare aceasta grava eroare a celui care il reprezinta pe presedinte pe probleme de securitate nationala (?). Avem o mare problema privind credibilitatea sistemului de informatii din Romania", a afirmat Atanasiu.
Teodor Atanasiu a mai spus ca telegrama prezentata de Sergiu Medar pe un post national de televiziune este un document secret al Armatei si prezentarea acesteia inseamna "divulgarea de documente secrete".
Aceasta telegrama, adresata joi - in ziua in care liberalii anuntau intentia de retragere a trupelor - atasatilor militari romani din toate ambasadele, informa despre retragerea Romaniei din Irak si despre nevoia de a comunica contactelor din statele unde sunt acreditati aceasta posibilitate. Aceasta precizare a fost facuta dupa sedinta CSAT de presedintele Traian Basescu.
Basescu a spus ca spera ca actiunea initiata de Tariceanu si Atanasiu sa fie remediata prin interventia prompta a ministrului de externe Mihai Ungureanu.
"Am cerut ministrului apararii si ministrului de externe sa ia imediat masuri de blocare a acestor instructiuni transmise atasatilor militari, avand in vedere ca decizia CSAT este de mentinere a prezentei noastre in Irak, la potentialul negociat", a spus Basescu.
El a spus ca a vazut, joi, telegrama prin care atasatii erau instruiti si s-a ingrozit. Presedintele a refuzat sa precizeze daca documentul fusese semnat de ministrul apararii. Despre aceasta telegrama a vorbit si Sergiu Medar intr-o emisiune, iar potrivit lui Atanasiu, acest lucru nu trebuia facut intrucat telegrama era secreta. Nu este limpede daca ministrul de externe avea cunostinta despre aceasta telegrama, el nefiind pus la curent nici cu intentia liberalilor de a cere retragerea trupelor.
Replica democratilor la anuntul cererii de anchetare a lui Medar a fost ca primul care ar trebui anchetat este premierul, intrucat el a vorbit primul despre acea telegrama.
PSD a prins momentul si a cerut ieri, prin vocea senatorului George Maior, demisia ministrului de externe si a ministrului apararii, pentru proasta gestionare a acestei situatii. Atanasiu a precizat ca nu-si va inainta insa demisia.

Atac la oamenii lui Basescu din PNL
Nu doar lui Vladescu si Ungureanu li se cere demisia, ci si altor liberali cunoscuti ca fiind apropiati presedintelui - Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca, Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Mircea Cinteza. Filialele locale ale PNL Hunedoara si Alba (fieful lui Teodor Atanasiu) si Arad au cerut ieri excluderea lor din partid. Acestia semnasera saptamana trecuta o scrisoare prin care criticau maniera in care s-a cerut retragerea trupelor - fara consultarea presedintelui - si cereau un congres extraordinar prin care sa fie aleasa o noua conducere a partidului. Filiala PNL Bucuresti a vorbit despre ei ca despre "niste oi ratacite", mai apropiate de Cotroceni decat de partid.

Liberalii nu se lasa si continua razboiul
Liberalii bucuresteni au anuntat ca vor incepe sa stranga semnaturi de la populatie in sprijinul retragerii trupelor, asta dupa ce la finele saptamanii premierul a vorbit despre deschiderea unei dezbateri publice pe aceasta tema. Presedintele organizatiei judetene a PNL Satu Mare, deputatul Ovidiu Silaghi, a cerut chiar ca problema sa fie transata printr-un referendum. Teodor Atanasiu a spus ca problema va fi dezbatura in Parlament: "Daca CSAT nu este in stare sa ia o astfel de decizie, cred ca locul ideal pentru a lua o decizie este Parlamentul Romaniei. Cred ca dezbaterea publica inceputa va forta Parlamentul sa faca si el o dezbatere pentru ca acolo este forul unde romanii sunt reprezentati".

PSD cere ancheta parlamentaraPresedintele Comisiei de aparare din Senat, George Maior, a declarat ieri ca va face demersurile necesare pentru anchetarea, de catre Comisie, a modului in care a actionat Ministerul Apararii. Maior a afirmat ca va initia o investigatie asupra modului in care MApN a transmis atasatilor militari telegrama care informa despre iminenta retragere a trupelor romanesti din Irak. El a apreciat ca, in lipsa unei decizii luate in forurile competente (CSAT, MAE, MApN) asupra acestei chestiuni, telegrama transmisa atasatilor militari punea in aplicare o decizie fara acoperire legala, ceea ce inseamna "o substituire de competente in stat, fara a exista nici legitimitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO