Politică

Ministrul IMM-urilor a cerut pentru 2015 un buget triplu

Ministrul IMM-urilor a cerut pentru 2015 un buget triplu

Autor: Cristina Cuncea

20.11.2014, 11:08 169

"Vrem ca imediat după aprobarea bugetului pentru 2015 să dăm drumul tuturor programelor pe care le derulăm în vederea susţinerii firmelor mici şi mijlocii. Avem fondurile necesare acestor programe, am propus Ministerului Finanţelor un buget semnificativ crescut, de la 60 milioane de lei, la 170 milioane de lei şi ne-am asigurat că avem şi bugetul pentru ajutorul de minimis, pentru încă 550 de întreprinzători", a declarat, joi, Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, la conferinţa MEDIAFAX Talks about SMEs.

El a arătat că anul viitor, pe lângă cele şapte programe pe care Departamentul pentru IMM-uri le-a derulat în acest an (SRL-d, START, femeia antreprenor, EMPETREC, susţinerea meşteşugurilor şi a incubatoarelor academice) mai sunt propuse alte şapte noi programe, care sunt în conformitate cu legea pentru IMM-uri şi strategia în domeniu asumată recent de Guvern şi de mediul de afaceri.

"Aceste programe urmăresc susţinerea microindustrializării, foarte importantă în rândul IMM-urilor, internaţionalizarea şi exportul, dezvoltarea brandurilor româneşti- locale, regionale, sectoriale-, suport pentru cercetare, inovarea, pentru economia socială şi cea din mediul rural. Aceste programe sunt puse în bugetul ministerului pentru anul viitor", a adăugat Jianu.

Oficialul a arătat că anul viitor, departamentul pe care îl conduce, vizează introducerea unor elemente inovatoare care să simplifice aplicarea şi implementarea programelor de finanţare.

Astfel, se doreşte pe de o parte condensarea timpilor de răspuns şi de implementare a programelor pentru a elimina perioadele de aglomerare de la sfârşitul anului pentru rambursări de fonduri. De asemenea, certificatele constatoare vor fi înlocuite cu declaraţiile pe proprie răspundere, printr-un parteneriat cu ANAF.

În ceea ce priveşte beneficiarii de fonduri de la stat, ministrul consideră că este importantă definirea unor domenii de înaltă valoare adăugată, cum ar fi IT, sănătate sau turism, şi să aibă prioritate la finanţare.

"Ne propunem să schimbăm punctajul acordat firmelor care aplică la programele pentru IMM-uri, să oferim punctaj superior pentru cei care fac export, sau care vor să facă export, pentru cei care vor să facă comerţ electronic sau să dezvolte instrumente online, echipamente tehnologice sau IT. De asemenea, este important ca banii să meargă la întreprinzători care sunt pregătiţi. Constatăm că aceste fonduri merg la întreperinzători care nu ştiu să se dezvolte ulterior, nu ştiu să implementeze proiectele, de aceea vom puncta suplimentar întreprinzătorii care vin cu o anumită pregătire antreprenorială", a explicat Jianu.

Un element în plus, pe care Jianu vrea să-l introducă anul viitor este eliminarea conceptului de bănci partenere pentru programele derulate de Departamentul pentru IMM-uri, astfel că pentru firmele mici şi mijlocii vor putea să meargă la orice bancă pentru a obţine finanţările şi cofinanţările necesare.