Politică

Monica Macovei: tinta justitiei este combaterea coruptiei la nivel inalt

05.01.2005, 00:00 16

Monica Macovei si-a prezentat ieri prioritatile in noua sa calitate de ministru al justitiei. Provenita din zona societatii civile - a fost avocat si presedinta a Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Comitetul Helsinki (APADOR-CH) - Monica Macovei a reiterat ieri ca nu este angajata politic, iar independenta ei va fi reflectata de-a lungul mandatului, "indiferent cat de lung sau scurt va fi".
Macovei a declarat ieri ca a acceptat sa fie un ministru independent intr-un guvern politic pentru a face reformele pe care le-a cerut "cata vreme se afla de cealalta parte a baricadei.
Eliminarea imunitatii fostilor demnitari, modificarea legii privind declaratiile de avere si de interse ale demnitarilor se afla intre prioritatile sale, a spus noul ministru al justitiei.
Acestea sunt, de altfel, si cerintele Comisiei Europene, care considera - a amintit Macovei - ca legile in vigoare nu asigura un control perfect al conflictelor de interese si al averilor demnitarilor, ceea ce face posibila aparitia coruptiei la nivel inalt.
Corectare neajunsurilor in aceste privinte fac parte dintre angajamentele pe care administratia de la Bucuresti si le-a luat luna trecuta, in fata UE, cand a fost  inchise negocierilor de aderare. A fost acceptata atunci o noua clauza speciala pe 11 domenii - patru se afla in curtea justitiei - care trebuie puse la punct pana la semnarea Tratatului de aderare, (in aprilie sau in mai) altminteri aderarea poate fi amanata cu un an.
Unul dintre cele 11 domenii in care clauza ar putea fi invocata se refera la "combaterea coruptiei la nivel inalt".
De aceea "coruptia la varf" a fost obiectivul pe care noul ministru al justitiei, la indicat in mesajul transmis ieri PNA.
Monica Macovei a aratat ieri ca la constituirea PNA, in 2002, s-a opus - in calitate de reprezentant al societatii civile - infiintarii acestei structuri pe considerentul ea ar putea functiona ca o anexa a Ministerului Public.
"Dar acum PNA exista. S-au facut investitii de bani, fonduri, de energii. Este urgent sa mergem inainte cu lupta anticoruptie", a spus Macovei.
Ea a apreciat ca, in functionarea PNA legislatia ar trebuie schimbata, dar a adaugat ca acest lucru va dura cateva luni, iar "Romania nu are timp de pierdut, lupta anticoruptie fiind una din prioritatile impuse de oficialii europeni".
Macovei a spus ca, pina in martie, institutia va fi auditata: "Nu pe dosare, ci pe numar de infractiuni, pe gravitatea infractiunilor".
Este un obicei ca, la preluarea mandatului, un ministru sa-si expuna prioritatile asa cum isi face bilantul la expirarea lui.
La preluarea manatului, in 2000, fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, si-a expus si ea planurile de viitor, a vorbit despre coruptie - mai apoi, cu diferite ocazii, a elaborat o intreaga teorie despre acest fenomen. Stanoiu insista sa se faca o diferenta intre mica coruptie si marea coruptie. Ea considera ca mica coruptie - bani pentru functionari sau atentii pentru doctor, de pilda - sunt o problema a Romaniei mai mare decat "coruptia gulerelor albe". Dar toate rapoartele UE sau luarile de pozitie ale oficialilor Uniunii, s-au referit, ulterior, mai cu seama la coruptia la varf, "pestii cei mari".
Ieri Macovei a mai declarat ca va analiza in calitatea pe care o are activitatea Directiei Generale de Protectie Anticoruptie  - fostul Serviciu Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) - un serviciu informativ din cadrul ministerului justitiei. SIPA a provocat un scandal public in 2003 dupa ce mai multi politicieni s-au plans ca face politie politica. Generalul Marian Ureche, un apropiat al Rodicai Stanoiu -  care conducea SIPA si-a dat demisia in 2003 si a fost dovedit, ulterior, ca un colaborator al fostei Securitati. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO