Politică

Moţiunea de cenzură a fost depusă. Emil Boc şi-a asumat în Parlament comasarea alegerilor

Moţiunea de cenzură a fost depusă. Emil Boc şi-a asumat în Parlament comasarea alegerilor

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Iulian Anghel

15.12.2011, 15:06 279

Opoziţia a depus o moţiune de cenzură după ce premierul Emil Boc a angajat răspunderea Guvernului în faţa Parlamentului pentru controversatul proiect care comasează alegerile locale cu cele legislative şi pe cel de promovare a judecătorilor.

Procedural, un proiect pe care Guvernul îşi angajează răspunderea este considerat adoptat fără dezbatere, dacă în urma acestui demers nu este depusă o moţiune de cenzură, sau dacă moţiunea depusă este respinsă de majoritatea parlamentarilor.

Angajarea răspunderii este o procedură constituţională, dar controversată pentru că ea ocoleşte dezbaterea parlamentară. Deşi Constituţia prevede că angajarea se face pe un proiect de lege, pe un program sau pe o declaraţie de politică generală, în ultimii ani, mai ales Guvernul Boc, a pus la pachet legi întregi într-un singur proiect şi, astfel, şi-a trecut majoritatea legilor importante prin această procedură.

Arma opoziţiei este moţiunea de cenzură, dacă ea este depusă în trei zile de la angajarea răspunderii. Dacă moţiunea cade, proiectul pe care s-a angajat răspunderea este adoptat, iar dacă moţiunea trece Guvernul este demis.

Premierul Boc a comasat alegerile motivând economiile care s-ar face - 20 mil. euro. Astfel că alegerile locale din vară vor fi amânate (dacă Guvernul nu cade în urma moţiunii, lucru puţin probabil), o procedură care cere modificarea legii întrucât mandatul aleşilor local nu poate fi prelungi, potrivit reglementărilor în vigoare, decât în cazuri extreme, cum ar fi dezastrele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO