Politică

Moţiunea de cenzură: România, aproape de Congo şi Tadjikistan în ce priveşte înfiinţarea unei firme

Moţiunea de cenzură: România, aproape de Congo şi Tadjikistan în ce priveşte înfiinţarea unei firme
18.10.2010, 16:55 30

Moţiunea de cenzură depusă la Parlament, luni, cuprinde zecemotive pentru care "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" trebuiesă plece, printre aceste figurând şi faptul că timpul necesarprocedurilor de înfiinţare a unei firme plasează România aproape deţări precum Congo si Tadjikistan, scrie

Mediafax

.

În textul moţiunii de cenzură, intitulată "Moţiunea Românieimajoritare, moţiune populară", se specifică faptul că aceasta estesemnată de aproape trei milioane de cetăţeni, se cere ca"guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" să plece şi se acuză faptulcă România este condusă de "o grupare lipsită de legitimitateelectorală, condusă de un personaj fără personalitate, fărăidentitate doctrinară şi fără simţ al ridicolului - premierul EmilBoc".

Primul motiv pentru care semnatarii moţiunii consoderă căactuala guvernare trebuie să plece vizează faptul că actualulGuvern nu mai respectă Programul de guvernare aprobat de Parlament,la învestitură, în decembrie 2009, mai ales în ceea ce priveşteluarea măsurii de creştere a TVA.

Al doilea motiv invocat este legat de faptul că actualul Guvern"a declanşat un război economic împotriva românilor", început cu un"atac" împotriva mediului privat.

"La învestire, Guvernul Boc a anunţat o serie de măsuri necesaresusţinerii mediului de afaceri. Niciuna nu s-a pus în practică.Pentru a înfiinţa o companie, trebuie plătite nu mai puţin de 15taxe, iar timpul necesar procedurilor plasează România aproape deţări precum Congo si Tadjikistan. Controalele la firme sunt făcutela comandă politică şi au scopul strângerii de bani pentru partid",se arată în textul moţiunii de cenzură.

Faptul că "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a produs undezastru generalizat în economie, prin sugrumarea cu taxe şiimpozite aberante a liberei iniţiative şi a investiţiilor în mediulprivat care generează noi locuri de muncă, reprezintă al treileamotiv pentru care parlamentarii PSDĂPC şi cei al PNL au semnat şisusţinut moţiunea de cenzură.

În textul moţiunii este acuzat şi faptul că, în timp cesocietăţile cu capital majoritar de stat, care sunt şi "căpuşate'"de "clientela politică" a PDL, rămân principalii debitori cătrebugetele de stat, mediul privat este în continuare principalulplătitor nu doar al costurilor crizei economice, ci şi almenţinerii la putere a actualului Guvern, catalogat drept"incompetent şi ticălos".

"România mai funcţionează doar pe datorie, ritmul în care seîmprumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă -adică 52 milioane de euro pe zi", se precizează în moţiunea.

Al patrulea motiv pentru care semnatarii moţiunii consideră căGuvernul actual trebuie să plece priveşte politica "haotică" şifiscalitatea "excesivă".

"Bugetul pe acest an a prevăzut o creştere economică de 1,3%.După aplicarea măsurilor, România a devenit singura ţară din EstulEuropei cu cădere economică de 1,7 - 1,9% în 2010. Puterea reală decumpărare a scăzut deja cu 8-10% numai din majorarea preţurilor dinTVA, combinată cu sporirea ratei inflaţiei. Peste acestea sesuprapune diminuarea salariilor cu 25, 40 sau chiar 60% în unelecazuri. În termen de opt luni de zile, acest Guvern, aici de faţă,a modificat de 10 (zece!) ori Codul Fiscal", acuză semnatariimoţiunii.

Faptul că "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a luat măsuriprin care umileşte toate categoriile de cetăţeni, fiind pentruprima dată, după 1990, când românilor le scad, practic, toateveniturile nete câştigate până în prezent reprezintă al cincileamotiv invocat în textul moţiunii.

Al şaselea motiv priveşte faptul că ţara este condusă sprecolapsul social, în condiţiile în care actualul Guvern a generatcel mai mare grad de conflict şi de contestare din ultimii 15 anişi un val de nemulţumire publică fără precedent, astfel încât nu afost categorie socială care să nu fi protestat şi să nu îşi ficăutat dreptatea în stradă.

Al şaptelea motiv invocat de semnatarii moţiunii de cenzură areîn vedere faptul că actualul Guvern este singurul din Europa care a"îndrăznit" să ceară limitarea drepturilor cetăţeneşti în scopulasanării finanţelor publice.

"Guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a instalat în România unsistem clientelar care căpuşează instituţiile statului, de la celmai înalt nivel până la ultima comună din România, iar baniipublici se scurg prin "sitele" portocalii către camarila politicăreprezintă al optulea motiv pentru care semnatarii moţiuniiconsideră că Executivul trebuie demis.

"Se plătesc aiurea scene de 75.000 de euro, patinoare de 12milioane de euro, brand-uri de ţară plagiate de numai 75 demilioane de euro ori programe fanteziste, precum e-România, de 500milioane de euro", se acuză în moţiune.

Al nouălea motiv priveşte faptul că actuala "guvernareBăsescu-Udrea-Boc-Anastase" a inoculat sentimentul de frică derepresalii, specific regimurilor totalitare, pentru a încerca să semenţină la putere cu orice preţ.

Faptul că actualul prim-ministru trebuie să plece pentru că aoferit "pe tavă" lui Traian Băsescu guvernul pe care îl conduce,"reuşind să-l şteargă din paginile Constituţiei, de la capitolulputere executivă", reprezintă cel de-al zecelea şi ultimul motivinvocat de către semnatarii moţiunii de cenzură.

"Guvernul Boc s-a legitimat doar în faţa preşedintelui Băsescuşi în favoarea acestuia, şi nu, cum este normal şi constituţional,în faţa Parlamentului", se mai arată în textul moţiunii.

Partidele din opoziţie au depus, luni, la Parlament, moţiunea decenzură.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 209 senatori şi deputaţiaparţinâd grupurilor parlamentare PSDĂPC şi PNL din Cameră şiSenat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO