Politică

Negocieri intense privind schimbarea prefectilor si numirea secretarilor de stat

04.01.2005, 00:00 22

Guvernul Calin Popescu-Tariceanu si partidele coalitiei de guvernare discuta, in aceste zile, despre transferul de putere in administratia locala si propunerile pentru esalonul doi in Executiv. Vor fi numiti noi prefecti si subprefecti iar, pana la jumatatea lunii ianuarie, urmeaza sa fie nominalizati secretarii de stat in ministere.
Intre liderii Aliantei PNL-PD, UDMR si PUR sunt discutii avansate privind numirea prefectilor si subprefectilor, practic, a reprezentantilor guvernului in teritoriu.
UDMR solicita postul de prefect in patru judete - Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna - si pe cel de subprefect in alte sapte judete, a declarat ieri senatorul Gyorgy Frunda, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali al formatiunii maghiare. Uniunea mai cere partenerilor de guvernare ca UDMR sa fie reprezentata in institutiile descentralizate din Mures proportional cu ponderea populatiei maghiare din acest judet.
Unele solicitari ale UDMR au provocat tensiuni in filialele locale ale Aliantei PNL-PD si PUR. La Covasna, de pilda, organizatiile PNL, PD si PUR au anuntat ca in cazul in care Guvernul va numi un prefect de etnie maghiara, intentioneaza sa dea in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului. "Vom consulta juristii nostri pentru a vedea ce putem face sa intervenim la forurile europene, dar si sa dam in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului, deoarece, in cazul in care se va numi un prefect UDMR in Covasna, drepturile romanilor din zona vor fi incalcate", a declarat deputatul PD Petre Strachinaru, lider al filialei democrate, citat de Mediafax.
Liderii filialelor PNL, PD si PUR au trimis ieri o scrisoare primului-ministru, presedintelui tarii si liderilor Aliantei D.A. prin care solicita Guvernului "sa nu cedeze in fata UDMR".
Surse din Alianta PNL-PD afirmau ieri ca in desemnarea noilor prefecti si subprefecti se va tine cont de opiniile filialelor locale, mai ales in cazul in care acestea au obtinut performante la alegeri. Intentia aliantei, afirmau sursele citate, este de a dezamorsa eventualele tensiuni la nivel local, acolo unde ele exista.
De altfel, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a refuzat sa comenteze solicitarea UDMR privind atribuirea functiilor de prefect in Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna.
Numirea noilor prefecti si subprefecti se va face pana pe zece ianuarie. Potrivit negocierilor purtate de liderii coalitiei guvernamentale, impartirea acestor functii locale se va face in functie de ponderea in Parlament a fiecaruia dintre partide. Surse din Alianta PNL-PD afirmau ca initial se stabilise ca PUR si UDMR sa primeasca cate cinci functii de prefecti, PNL 18 iar PD 14. Insa, pana la numirea oficiala vor mai avea loc discutii si este posibil sa aiba loc unele schimbari.
In aceste zile se fac evaluari si in ceea ce priveste posturile de secretari de stat in ministere. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri ca titularii ministerelor vor fi cei care fac nominalizarile pentru aceste pozitii in guvern urmand ca numirile oficiale sa aiba loc pana pe 15 ianuarie. Singurul ministru care si-a exprimat, pana acum, preferinta pentru un anume colaborator este ministrul culturii si cultelor, Mona Musca. Ministrul a spus ca ar dori sa aiba intre secretarii de stat din minister pe deputatul PD Ioan Onisei, alaturi de care a avut mai multe proiecte la Camera Deputatilor.
Schimbari vor avea loc si la nivelul conducerilor agentiilor aflate in subordinea Guvernului sau a ministerelor. Sunt asteptate propuneri din partea partidelor din arcul guvernamental - Alianta PNL-PD, PUR si UDMR.
Liberalii se vor intalni, cel mai probabil astazi, intr-o sedinta a Biroului Executiv in care se va discuta despre propunerile pe care PNL le va face pentru unele dintre agentiile guvernamentale, vor fi facute nominalizari pentru posturile de secretari de stat din unele ministere.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO