Politică

Negocieri pe ultima suta pentru constituirea aliantelor locale

15.06.2004, 00:00 9

Dupa validarea alegerilor pentru consilieri locali si judeteni, partidele au intrat intr-o cursa contracronometru pentru constituirea de aliante care sa le permita sa preia sefia judetelor si a localitatilor.
Polarizarea votului - PNL si PD au un procent foarte apropiat de cel al PSD pentru consilieri judeteni si locali - a permis PUR si PRM sa joace tare, sa incerce sa obtina maximum de profit de pe urma acestei situatii. In mai multe judete, constituirea consiliilor judetene a fost impiedicata de absenta consilierilor, dintr-o parte sau alta a spectrului politic - de fapt o strategie care lasa inca loc pentru negocieri de culise. Ieri PSD, prin vocea purtatorului de cuvant, Titus Corlatean a spus ca a lasat mana libera filialelor de a se alia cu cine cred de cuviinta, chiar si cu PNL sau PD.
Constituirea Consiliului Judetean Suceava a fost ieri amanata intrucat nu a fost intrunit cvorumul necesar de doua treimi din consilierii alesi. Au lipsit consilierii Aliantei D.A. Ei au anuntat ca se vor prezenta doar dupa al doilea tur de scrutin, prevazut pentru duminica. Strategia lor pare insa sortita esecului, intrucat PSD a semnat cu PRM si PUR intelegeri care sa le permita obtinerea majoritatii in judet. PSD si-a asigurat, astfel, majoritatea in Consiliul Judetean Suceava si sustinerea lui Gavril Marza pentru un nou mandat de presedinte al CJ. In schimb, prin protocoalele incheiate cu PSD, PUR si PRM vor primi cate un post de vicepresedinte. Cei 14 consilieri judeteni alesi ai PNL si PD au acuza faptul  ca ordinul prefectului de Suceava, Ioan Cusnir, de convocare a sedintei de constituire a CJ, ar fi ilegal, pe motiv ca validarea mandatelor candidatilor declarati alesi este conditionata de depunerea raportului financiar al campaniei electorale la Camera de Conturi. De altfel, PNL Suceava a atacat in instanta ordinul prefectului, judecarea acestei contestatii fiind programata pentru 24 iunie.  
  O strategie asemanatoare a fost folosita de Alianta la Vaslui. Cei 13 consilierii judeteni ai Aliantei au refuzat sa participe ieri la sedinta de constituire a Consiliului Judetean, iar in lipsa cvorumului sedinta a fost suspendata. Decizia liderilor vasluieni ai PNL si PD a fost luata dupa ce PRM a semnat o conventie cu PSD, care prevede ca PRM va fi sustinut sa obtina functia de presedinte al CJ Vaslui, iar partidul de guvernamant va primi sustinere pentru obtinerea a doua posturi de vicepresedinte. Liderii vasluieni ai Aliantei D.A. au declarat ca vor absenta si de la sedinta programata pentru joi, urmand sa se prezinte abia luni, dupa ce vor cunoaste si rezultatele alegerilor locale din al doilea tur de scrutin.
La Bacau, PSD nu pare a avea acelasi succes. PNL si PD au incheiat o intelegere cu PUR pentru a elimina PSD din conducerea judetului.
Clujul, care a devenit "capitala" electorala a Romaniei si-a impartit ieri mandatele de consilieri judeteni. Cei 37 de consilieri judeteni alesi in Cluj au primit certificatele de atestare a mandatelor din partea presedintelui Biroului Electoral Judetean. PSD si Alianta PNL-PD se afla la egalitate, fiecare cu cate 11 consilieri. UDMR are opt consilieri, iar PRM sapte. Negocierile sunt cat se poate de discrete, toata lumea asteptand rezultatul votului de duminica cand Ioan Rus (PSD) il va infrunta pe Emil Boc (PNL-PD). Primarul inca in functie, Gheorghe Funar, ales consilier judetean pe listele PRM, nu a participat ieri la ceremonia de de atestare a mandatelor. Nu a facut-o nici Emil Boc, ales consilier pe listele Aliantei. La Bucuresti, unde Alianta a castigat, mandatele noilor consilieri locali ai Capitalei vor fi validate, saptamina viitoare, in sedintele de constituire a noului Consiliu General al Municipiului Bucuresti si a forurilor legislative din cele sase sectoare.Campania electorala pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale se va incheia sambata, la ora 7.00, iar campania la radio si televiziune se incheie vineri, la ora 24.00, conform deciziei de ieri a Biroului Electoral Central. BEC a mentionat ca in zilele de 19 si 20 iunie 2004, va fi interzisa publicarea in presa scrisa a oricaror materiale, documente sau comentarii privind campania electorala. O decizie identica, luata la primul tur a alegerilor locale a starnit protestul jurnalistilor care au acuzat BEC ca si-a depasit atributiile.



iulian.anghel@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO