Politică

Neregulile din administratia locala, in vizorul forurilor europene

17.12.2002, 00:00 23

O delegatie a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLR) va veni in ianuarie in Romania, pentru a verifica aspectele negative legate de administratia publica locala semnalate intr-o scrisoare adresata acestui for de senatorul PD Iuliu Pacurariu. Anuntul a fost facut, ieri, intr-o conferinta de presa, de Pacurariu in persoana, care a spus ca principalul fapt asupra caruia a atras atentia in documentul amintit s-a referit la modul in care Romania aloca fonduri catre comunitatile locale, cadrul legislativ permitand ca aceste repartizari sa fie facute in functie de "culoarea politica" a primarilor.
In luna ianuarie, in Romania se va deplasa Jean-Claude Frecon, raportor pe probleme de democratie locala, care va fi insotit de Riccardo Priore, seful Secretariatului Comisiei Institutionale. Ulterior, Frecon va prezenta un raport cu privire la aceasta situatie la viitoarea sedinta a Congresului ce va avea loc la inceputul lui aprilie 2003.
La randul sau, vicepresedintele PD Ioan Oltean a anuntat, in aceeasI conferinta de presa, ca Departamentul pentru Administratie Publica al Partidului Democrat va pregati un "document vast care va fi inaintat tot Congresului Puterilor Locale si Regionale pentru a demonstra "abuzurile din administratia publica locala".
"Vom face un bilant al actelor normative prin care actuala putere a restrans atributiile autoritatilor locale", a spus Oltean.
Cei doi parlamentari democrati au aratat ca, din cauza presiunilor puterii, in decurs de un an si jumatate, "migratia de primari catre PSD a atins nivele nemaiantalnite". In acest moment, 66% dintre primarii din Romania apartin PSD, desi dupa alegeri, proportia era de 35%, au sustinut ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO