Politică

O prevedere a noii legi electorale este utila o data la 20 de ani. Si lui Ion Iliescu

31.08.2004, 00:00 14

Parlamentarii PSD sunt asteptati ca in aceste zile sa gaseasca argumente juridice care sa contrazica opiniile opozitiei si analistilor politici, potrivit carora legea alegerilor parlamentare este neconstitutionala, adoptata special pentru a-i permite presedintelui Ion Iliescu sa candideze pe listele partidului de guvernamant si, mai ales, sa se implice in campania electorala a acestei formatiuni. Mai mult, desi este pe ultima suta de metri a traseului parlamentar, acest proiect nu raspunde situatiei de peste patru ani, din urmatoarele cicluri electorale, cand alegerile parlamentare vor fi decalate de cele prezidentiale. In cazul in care va mai ramane in vigoare, aceasta lege si-ar mai dovedi utilitatea peste 20 de ani cand scrutinul parlamentar va coincide cu cel prezidential.
Daca prezenta pe listele parlamentare ale unui partid a sefului statului pare acceptata de analisti si partidele de opozitie, implicarea presedintelui in campania electorala este contestata vehement. Se semnaleaza incalcarea Constitutiei, care precizeaza ca presedintele este neutru politic in timpul mandatului si, prin urmare, in aceasta perioada nu poate pleda cauza unui anumit partid, oricare ar fi el. Discutia s-a canalizat pe situatia din acest an electoral cand presedintele Ion Iliescu va candida pe listele PSD si i se va permite, oficial, sa faca campanie electorala partidului pe care l-a constituit.
Analistul Cristian Preda considera ca PSD si Ion Iliescu "nu se sinchisesc de regulile statului de drept" din moment ce promoveaza o lege ce intra in contradictie cu legea fundamentala. Analistul considera ca originea acestei probleme este mai veche, dateaza din 1996 cand s-a pus problema data Ion Iliescu mai pote candida pentru Cotroceni din moment ce detinuse doua mandate, limita impusa de Constitutie. "Daca trei mandate prezidentiale au fost de fapt doua si prezenta in campania electorala este o simpla absenta de la serviciu. Ion Iliescu nu are constiinta ca incalca regulile", afirma Cristian Preda. Si continua: "PSD va jongla cu textul legii pentru a-i permite lui Ion Iliescu un loc caldut in Parlament desi nimeni nu-si inchipuie ca este pasionat de parlamentarism. Din perioada 1996-2000 cat a fost senator nu ne amintim nici o lege promovata de Ion Iliescu".
La randul sau, analistul Stelian Tanase apreciaza ca legea alegerilor parlamentare este o lege facuta in special pentru Ion Iliescu. "Este rodul negocierilor dintre partizanii lui Ion Iliescu si cei ai lui Adrian Nastase. Este jenant ca PSD isi regleaza conflictele interne pe seama Constitutiei. In loc ca oamenii sa se supuna legilor, legile sunt pliate pe oameni",  afirma Stelian Tanase.
Analistul Cristian Parvulescu atrage insa atentia ca este nu numai o problema constitutionala ci mai ales una a sistemului electoral. Prin implicarea in campania electorala, seful statului isi neaga conditia de reprezentant al natiunii, afirma Parvulescu. In plus, analistul politic afirma ca acest act normativ este unul conjunctural intrucat a gasit o solutie pentru ca seful statului sa poate candida pentru Cotroceni dar, in schimb, nu aduce nici o reforma a sistemului politic. "Mi se pare o formula improvizata de PSD pentru a-si asigura voturile indecisilor din mediul rural", mai spune presedintele Asociatiei Pro Democratia."Comisia electorala a fost un alibi de care s-au folosit partidele parlamentare in fata presiunii publice privind reforma politica. Reforma a fost pana la urma blocata iar legea nu vine decat cu formule ambigue", a declarat Parvulescu.
Alianta PNL-PD a contestat proiectul de lege aratand ca presedintele Ion Iliescu ar putea candida pentru Parlament doar in situatia in care ar renunta la mandatul de la Cotroceni. Cele doua formatiuni de opozitie ar fi de acord totusi cu candidatura sefului statului pe listele PSD dar in conditiile in care acesta nu s-ar implica in campania electorala a partidului de guvernamant.
De cealalta parte, PSD afirma ca este firesc ca presedintele sa se intoaca la familia politica din care provine si sa-si continue cariera politica in Parlament.
Discutia s-a axat pe situatia viitorului scrutin electoral si, mai putin pe ceea ce se va intampla incepand cu anul 2008. Odata cu viitoarele alegeri, scrutinul parlamentar se va decala cu un an de cel prezidential. Se pune problema, in aceste conditii, ce va face presedintele in exercitiu la acea vreme. Nu va putea candida pentru un mandat parlamentar dar, se va putea implica in campania electorala a unui partid, oricare ar fi el. Or, dupa ce pledeaza cauza unui partid in campania electorala, ce credibilitate va mai avea seful statului de la acea vreme in ultimul an de mandat ? Situatia va fi cu atat mai tensionata in ipoteza ca presedintele si Guvernul, de la acea vreme, provin din familii ideologice diferite. Aceasta in 2008. Dar in 2012, sau 2016, cand decalajul dintre alegerile parlamentare si cele prezidentiale se va accentua ?
Este de asteptat ca in aceste zile cand in Parlament va fi dezbatuta legea electorala, parlamentarii PSD sa dea raspunsuri acestor intrebari.
Analistul Cristian Preda considera ca situatia de peste patru ani va depinde de cine va completa regimul politic dupa alegerile din toamna. In cazul in care la Cotroceni va ajunge Adrian Nastase, vom asista la o prezidentializare a sistemului politic. In situatia in care presedinte va fi ales Theodor Stolojan, este de asteptat o accentuare a regimului parlamentar. Regimul politic va depinde de relatia presedintelui tarii cu majoritatea parlamentara, conchide analistul politic.
mirela.luca@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO