Politică

Omul de la UKvisas, trimis ambasador la Bucuresti

08.06.2006, 00:00 10

Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, Robin Anthony Barnett, si-a prezentat ieri scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu.

In ultimii patru ani, Barnett a lucrat in Ministerul de Externe, la departamentul UKvisas, o agentie comuna a Foreign Office si a Ministerului Britanic de Interne, responsabila pentru serviciile de viza in afara Regatului Unit.

El si-a inceput cariera in diplomatie in 1980, la un an de la terminarea facultatii, iar primele sale responsabilitati au fost Indonezia si Filipine. Barnett, 48 de ani, este tata a patru copii si suporter al echipei de fotbal Manchester United, conform informatiilor oferite de ambasada britanica la Bucuresti. Noul ambasador britanic este pasionat de criket, gatit, lectura, plimbari, muzica, calatorii, dar si de istorie militara, cinematografie si teatru.

Barnett ii succede in functie lui Quinton Quayle, care fusese numit in 2002. El s-a comportat ca un suporter al integrarii Romaniei in UE la 1 ianurarie 2007. In acelasi timp, Quayle a fost unul dintre cei mai vocali reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si un observator atent al masurilor luate de autoritatile de la Bucuresti in procesul de integrare si in lupta impotriva coruptiei.

Ieri, in timpul prezentarii oficiale de la palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a facut apel pentru sustinerea Regatului Unit pentru respectarea datei de 1 ianuarie 2007 ca moment al aderarii Romaniei la UE. Aderarea apropiata a Romaniei la Uniunea Europeana, pe care Marea Britanie o sustine fara echivoc, va genera noi impulsuri pentru consolidarea parteneriatului bilateral, in domenii care vizeaza atat piata interna a UE, cat si politica sa externa, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.

Marea Britanie a fost de-a lungul vremii unul dintre cei mai puternici sustinatori ai extinderii Uniunii Europene si in particular ai Romaniei. In 1999, premierul Tony Blair a fost primul lider occidental care a sustinut public, chiar la Bucuresti, aderarea Romaniei. In buna masura Londra sustine un tip de politica unionala mult mai liberala decat alte capitale. Marea Britanie este unul din cele trei state ale UE care nu au impus restrictii pe piata muncii pentru cetatenii celor 10 state care au aderat in 2004 la Uniune. Este de asteptat ca restrictiile pe piata muncii sa fie ridicate si pentru Romania la data aderarii, insa mai intai trebuie rezolvata o alta problema, este vorba de vizele pe care romanii trebuie sa le obtina pentru a putea intra pe pamant britanic. In mandatul lui Barnett - care intamplator sau nu a lucrat la UKVisas - este de asteptat ca problema sa fie rezolvata, predecesorul sau promitand ca vizele vor fi ridicate inainte de aderare.

Marea Britanie este un investitor important in Romania, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la 31 august 2004 erau inregistrate in Romania 1.840 de societati comerciale cu participare britanica de capital, cu un total de investitii directe de 431 mil. euro - capital total subscris (locul 9 in lista investitorilor straini in Romania).

In 2005, nivelul schimburilor comerciale intre cele doua tari a ajuns la nivelul de 1.544 mil. euro. Romania exporta in Marea Britanie materii textile si articole din textile, masini, aparate si echipamente electrice, produse din industria chimica si conexe, aparate optice de masura si control, metale comune si articole metalice, mobila si articole de interior. Principalele firme britanice prezente in Romania sunt: LNM Holdings, Vodafone, Shell, Glaxosmithkline, Brewery Holdings Ltd., Lucas Industries Plc., Network Group Holdings, Fertinvest Holdings Ltd. Purolite International Ltd., Enterprise Oil si Paladin Resources Plc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO