Politică

Opozitia face front comun pentru monitorizarea alegerilor

03.06.2004, 00:00 10

Partidele de opozitie cu reprezentare parlamentara - PNL, PD, PRM si PUR - au semnat ieri, la nivelul filialelor de la Bucuresti, un protocol tehnic de supraveghere a alegerilor locale. Astfel de documente au fost semnate si in teritoriu, in 30 de judete, iar procesul continua.
Prin aceasta intelegere, opozitia isi propune sa realizeze o numaratoare paralela a voturilor si sa compare rezultatele cu cele oficiale, sa se informeze reciproc in legatura cu eventuale situatii de incalcare a legii in timpul scrutinului electoral iar, in cazul in care aceste situatii vor exista, sa actioneze in comun pentru sanctionarea lor. Documentul asumat de partidele de opozitie cuprinde intelegeri legate de asigurarea corectitudinii alegerilor: supravegherea respectarii normelor legale, controlul in comun a fondurile folosite in campania electorala, colaborarea la nivelul birourilor electorale de circumscriptie si birourile electorale ale sectiilor de votare.
PSD a condamnat acordul antifrauda semnat de formatiunile de opozitie. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a spus ca acest pact "consfinteste faptul ca cele patru partide lasa deoparte orice principii democratice si europene in lupta pentru putere". Potrivit lui Corlatean, PNL si PD realizeaza "spalarea PRM" si acesta este "un fapt condamnabil". "PNL, PD, PRM si PUR formeaza o axa a demogogiei in care minciuna, dezinformarea si interesele meschine de partid sunt mai presus de interesul public si national, sustine reprezentantul PSD. In plus, el spune ca cele patru partide de opozitie au caracter duplicitar si dau dovada de instabilitate politica deoarece, pe de o parte neaga orice legatura intre ele, iar, pe de alta parte, incheie protocoale de colaborare si se sustin reciproc in Parlament. "PSD avertizeaza ca liderii PNL si PD se dovedesc a fi doar reprezentantii opozitiei extremiste, gasindu-si un aliat in PRM, partid declarat extremist si xenofob si de catre Departamentul de stat al Statelor Unite. Prin aceste acorduri de sustinere reciproca, PRM si PUR intra practic in Conventia Democrata 2004, alaturi de PNL si PD", a mai declarat Corlatean.
Partidele de opozitie au anuntat in urma cu o luna ca intentioneaza sa incheie protocoale tehnice pentru monitorizarea alegerilor locale intrucat, justificau liderii opozitiei, au semnale ca alegerile locale vor fi fraudate. Partidul de guvernamant si Guvernul au aratat ca sunt nefondate suspiciunile opozitiei si au spus ca ele demonstreaza slabiciunea de care dau dovada partidele de opozitie. Ulterior, PRM a propus depunerea unei motiuni de cenzura privind fraudarea alegerilor insa PNL si PD au raspuns ca nu este oportun un asemenea demers inainte de alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO