Politică

Orban continuă cursa de 3,5 mld. euro şi în Guvernul Ponta

Orban continuă cursa de 3,5 mld. euro şi în Guvernul Ponta

Autor: Gabriel Razi

03.05.2012, 00:04 296

Leonard Orban este singurul ministru al cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu care va rămâne în funcţie şi în executivul condus de Victor Ponta. Orban îşi continuă astfel parcursul în "cursa" de a aduce în economie 3,5 miliarde de euro până la sfârşitul anului. În noul Guvern Leonard Orban preia fondurile europene de la nivelul de 1,26 miliarde de euro. În următoarele trei trimestre el are misiunea de a ridica nivelul plăţilor până la 4,5 miliarde de euro.

Pe scurt, Orban trebuie să găsească rapid o soluţie pentru a accelera de cinci ori ritmul de atragere a banilor europeni (la 280-300 milioane euro/lună) pentru a atinge ţinta propusă. Continuarea man­datului de "şef al fondurilor europene" îi dă lui Leonard Orban şansa de a termina reformele începute în luna septembrie a anului trecut, atunci când a luat naştere acest minister.

Cu toate că este responsabil de absorbţia banilor europeni, Leonard Orban are pârghii limitate, în condiţiile în care ministerul pe care îl conduce doar coor­donează activitatea celorlalte minis­tere în domeniul fondurilor euro­pene. MAEur nu are în subordine directă auto­rităţile de management ce gestionează banii europeni de la celelalte ministere.

Un alt element determinant pentru atingerea pragului propus este imple­mentarea în teren a proiectelor de investiţii în infrastructură de la Mediu şi Transport. Aceste două programe se clasează însă pe două din ultimele locuri între cele şapte programe prin care România atrage bani europeni. La sfârşitul lunii martie programul de Mediu avea o rată de absorbţie de 3,38%.

Similar, programul de finanţare pentru Transport are o rată de absorbţie de 6%. Plăţile pentru niciunul din aceste două programe nu depăşesc 400 de milioane de euro după primii cinci ani de atras fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO