Politică

Organizatiile civice reclama Comisiei Europene lacunele legilor anticoruptie

11.05.2004, 00:00 12

Legile anticoruptie sunt sfidate sistematic de catre demnitari, sunt ineficiente, usor de eludat si incurajeaza practicile netransparente, arata ultimul raport al Fundatiei pentru o Societate Deschisa si Centrul de Resurse Juridice, dat ieri publicitatii.
Concluziile acestui document si ale celorlalte rapoarte redactate de catre cele doua organizatii neguvernamentale timp de un an de la adoptarea pachetului de legi anticoruptie vor fi trimise Comisiei Europene si Parlamentului European.  Renate Weber, presedintele FSD, si Valerian Stan, coordonator de programe la Institutul pentru Politici Publice, afirma ca cele doua institutii europene trebuie sa cunoasca diferenta mare dintre angajamentele guvernamentale si realitate, diferenta ce are miza electorala si de impresionare a institutiilor europene si euroatlantice.
Ultimul raport dat ieri publicitatii de  FSD si CRJ arata ca dintre cele 23 de agentii si autoritati aflate in subordinea Guvernului si primului ministru, doar patru au publicate pe site-uri declaratiile de avere ale functionarilor publici si demnitarilor politici care le conduc. Cea mai mare parte a institutiilor guvernamentale fie nu au nici o precizare de acest fel, fie declaratiile de avere sunt incomplete sau neactualizate.
Intre demnitarii aflati "in culpa" autorul studiului, Valerian Stan, i-a nominalizat pe seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, fostul ministru Vasile Dancu, si presedintele Autoritatii Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Rovana Plumb, care nu si-au publicat declaratiile de avere. Alti doi ministrii, afirma Stan, au omis sa faca unele precizari. Ministrul Ionel Blanculescu, de pilda, nu a precizat ca este membru al Biroului Executiv al PSD si nu si-a facut publica averea la incheierea mandatului la AVAB, afirma Stan. Declaratia de avere a ministrului  Blanculescu este inregistrata pe site-ul Guvernului, documentul fiind depus in momentul in care si-a incheiat mandatul la AVAB si a fost investit la ANC.
Un alt exemplu il vizeaza pe Victor Ponta, despre care Stan spune ca in declaratia de avere nu precizeaza valoarea conturilor pe care le are, asa cum precizaza legea. Ponta nu a putut fi contactat pentru a  raspunde. Situatia este similara si in administratia locala. La un an de la intrarea in vigoare a legii, sapte presedinti si sase vicepresedinti de Consilii Judetene, cinci consilieri judeteni si 19 functionari publici continua sa fie administratori de firma desi legea le interzice acest lucru. In plus, organizatiile au remarcat un alt fenomen. Presedintii Consiliilor Judetene si-au delegat competentele in afaceri functionarilor publici din subordinea lor desi legea interzice acest lucru.
In acelasi timp, studiul descrie doua cazuri de coruptie posibile din cauza lacunelor legislative. Este vorba despre un caz de concesionare a 2.592 de hectare de teren in Delta Dunarii la pretul de 6,8 dolari/hectar/an. Organizatiile civice considera ca este un pret mult prea mic insa analiza lor a fost impiedicata de faptul ca potrivit legii nu au avut acces la studiul de oportunitate. Alt caz, aceeasi practica. Directorul spitalului din Alba, Cristian Barbota, a facut achizitii in valoare de cateva zeci de mii de euro de la o firma administrata de sotia si socrii sai. Autorii studiului spun ca este vorba despre un caz tipic de conflict de interese insa legea nu-l pedepseste. Concluzia studiului este ca ambele cazuri demostreaza ca legea incurajeaza practicile lipsite de transparenta. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO