Politică

Parlamentarii-avocati si drobul de sare al sanctiunii politice

09.09.2003, 00:00 10

PSD isi avertizeaza parlamentarii-avocati ca in cazul in care nu vor respecta restrictiile impuse de Guvern, privind natura dosarelor in care pot pleda, vor fi pasibili si de sanctiuni politice. Deocamdata nu este cunoscuta natura acestor sanctiuni.
"Este o decizie politica. A fost anuntata de premierul Adrian Nastase la Snagov, la intalnirea cu parlamentarii partidului. Aceasta decizie este obligatorie incepand de la presedintele partidului pana la ultimul dintre cei 621.045 membri ai PSD. Inclusiv de Iorgovan si de profesorul Ion Neagu", a spus ieri Dan Matei Agathon, secretarul general al PSD. Cei doi parlamentari, Antonie Iorgovan si Ion Neagu, sunt recunoscuti drept avocati de succes, implicati de-a lungul timpului in mai multe procese. Partidul de guvernamant nu are o evidenta a parlamentarilor-avocati si a proceselor in care pledeaza. Insa, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar, aprecia ca in aceasta situatia sunt 15-20 de senatori si deputati. "Nu am facut o monitorizare. Cunosc colegi implicati. Senatorul Antonie Iorgovan are suprafata cea mai mare de desfasurare a activitatii. Nu cred ca i-a picat bine, dar trebuie sa se incadreze. Fiind jurist, stie foarte bine acest lucru", a spus Ion Solcanu, liderul senatorilor PSD. In calitate de lider al grupului parlamentar, Solcanu i-a cerut explicatii lui Iorgovan in legatura cu implicarea sa in apararea lui Sever Tcaciuc. "Mi-a spus ca nu el este direct implicat ci casa lui de avocatura. Acum a fost interzisa pledarea in dosare penale si trebuie sa se supuna", a adaugat Solcanu. Guvernul a interzis, printr-o ordonanta de urgenta, parlamentarilor-avocati sa pledeze in procese penale. Mai multi senatori si deputati vizati direct au criticat actul normativ, care contine si sanctiuni disciplinare pentru cei care ignora legislatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO