Politică

Parlamentarii neeligibili ai PSD trec de la solicitari la amenintari

21.09.2004, 00:00 17

Deputatii PSD care nu se mai regasesc pe listele parlamentare si-au spus din nou nemultumirile, ieri, intr-o sedinta a grupului parlamentar, la Camera Deputatilor.
Potrivit unor surse care au asistat la discutie, dar care au dorit sa pastreze discretie asupra identitatii lor, au existat mai multi deputati care au cerut, din nou, avantaje, in cazul in care nu se mai regasesc pe locuri eligibile la alegerile pentru un nou mandat in Parlament. Intre acestia, cei mai nemultumiti au parut sa fie Cameliu Petrescu, Nicolae Sersea si Cornel Badoiu.
Dezbaterea a fost "mediata" de catre Viorel Hrebenciuc, liderul grupului deputatilor PSD. Acesta s-a confruntat cu reprosuri si amenintari voalate, deopotriva. Astfel, deputatii sunt nemultumiti ca inlocuirea listelor si locurile cedate celor de la PUR aduna un procent de 75% dintre locurile considerate cu sansa de a asigura un mandat de parlamentar. Nemultumitii au reprosat conducerii PSD ca le-a promis ca vor avea parte de pensii private si locuri de munca, dupa care au abandonat orice demers care sa dea curs solicitarilor lor. Unul dintre punctele care se pare ca au starnit nemultumirea celor care nu se mai regasesc pe liste este faptul ca PSD a anuntat public, prin intermediul lui Aristide Roibu, senator, presedintele Comisiei Juridice, ca nu este de acord cu infiintarea unui fond privat de pensii pentru parlamentari. Asta dupa ce, cu doar o zi inainte, unul dintre liderii influenti ai partidului, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustinea public ideea pensiilor private. Aceleasi surse sustin ca au existat voci care au reprosat conducerii PSD ca a dat inapoi la doar o replica a deputatei PNL, Mona Musca si ca "nu trebuia sa dea inapoi la zgomotul unei muste".
De asemenea, ieri, la sedinta, a fost invocata si o alta declaratie a unui lider PSD care a starnit nemultumiri. Este vorba despre Dan Nica, directorul de campanie al PSD, care spunea, zilele trecute, ca nu au existat solicitari din partea unor parlamentari ai partidului pentru asigurarea unui loc de munca in perspectiva pierderii statutului de deputat sau senator. Or, spun deputatii, citati de sursele noastre, ar fi reprosat conducerii PSD ca isi simt viitorul nesigur.
O alta nemultumire a deputatilor neeligibili ar fi aceea ca din ierarhia superioara a formatiunii guvernamentale nu se incumeta mai nimeni cu autoritate sa stea de vorba cu ei, sa le asculte pasurile. Acestia au cerut in mai multe randuri sa discute cu presedintele PSD, Adrian Nastase. O astfel de intalnire a avut loc, dar acestia pretindeau ca nu au avut ocazia sa-si prezinte doleantele.
Ina cest context, au aparut si avertismentele. Cameliu Petrescu, de pilda, a fost citat de surse ca spunand ca liderii PSD se " joaca cu focul", data fiind autoritatea pe care parlamentarii o au in teritoriu, punandu-se la un moment dat chiar problema de a influenta alegerile.  Se pare ca ar fi existat din nou nemultumiri legate de felul in care s-au desfasurat alegerile preliminare din PSD si ca unii dintre deputati ar fi spus ca este afectata atat credibilitatea partidului, cat si cea a urmatorului scrutin (al alegerilor parlamentare si prezidentiale).
Viorel Hrebenciuc ar fi incercat sa tempereze tonul acestor reprosuri, sustin aceleasi surse, promitand ca va incerca sa stabileasca o noua reuniune a parlamentarilor nemultumiti cu liderii de la varful partidului. In acelasi timp, se pare ca, potrivit informatiilor furnizate de surse care doresc sa ramana anonime,  Hrebenciuc le-ar fi spus ca, desi nu sunt gata listele, deputatii nu se pot astepta la suplimentarea locurilor care sa le fie rezervate, mai ales ca exista si intelegerea cu PUR.
Intr-o declaratie de presa, Viorel Hrebenciuc a aratat ca va incerca sa discute cu fiecare deputat neeligibil in parte si va incerca sa gaseasca, pentru fiecare, cate ceva.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO