Politică

Parlamentul blocheaza Guvernul pe timpul vacantei parlamentarilor

Parlamentul blocheaza Guvernul pe timpul vacantei parlamentarilor

Guvernul a avut ieri in Senat sustinerea a doar 17 parlamentari, restul fiind impotriva sa

14.06.2007, 19:32 38

Senatul a respins ieri proiectul de lege prin care Guvernul era abilitat sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare, ceea ce reprezinta o premiera in ultimii 17 ani.
Daca decizia va fi mentinuta de Camera - cum ameninta opozitia -, Guvernul ar putea, practic, sa-si ia doua luni de vacanta, pentru ca nu va mai avea prea multe de facut. Situatia - nemaiintalnita - demonstreaza inca odata slabiciunea guvernului. Demonstreaza, de asemenea, ca Executivul nu se poate baza pe opozitie, in ciuda faptului ca a rezistat unei motiuni de cenzura. Insa situatia este complicata intrucat intentia Guvernului era de a alinia o serie de legi la normele europene - lucru pe care Senatul i l-a interzis ieri.
In favoarea proiectului Executivului s-au pronuntat doar senatorii partidelor aflate la guvernare PNL si UDMR - 17 voturi, impotriva inregistrandu-se 47 de voturi din partea PSD, PD, PRM, PLD si 4 abtineri.
Asadar, in cazul in care nici deputatii nu vor permite Guvernului sa emita ordonante (acte prin care se reglementeaza diferite domenii ale vietii sociale care nu au fost inca supuse reglementarii parlamentare sau prin care se poate modifica, completa sau abroga diferite legi existente), Guvernul va ramane practic legat de maini pe timpul a doua luni, cat dureaza vacanta parlamentarilor. Executivul ar avea o iesire, insa este iesirea de urgenta: sa emita ordonante de urgenta (OUG). Insa OUG presupun reglementarea in domenii limitate si necesita convocarea Parlamentului in sedinta extraordinara in 5 zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial.
Guvernul a anuntat ca va cere Parlamentului o sesiune parlamentara extraordinara, daca legea de abilitare va fi respinsa si de Camera Deputatilor, care este decizionala.
Guvernul este abilitat sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare in baza unei legi speciale si in domenii care nu fac obiectul legilor organice. Legea de abilitare permite guvernului sa modifice legi prin ordonante simple, dupa un acord prealabil al Parlamentului pentru o lista de prioritati.
Votul din Senat a fost interpretat ca un semnal serios pentru cabinetul Tariceanu II, a carui baza de sprijin parlamentar s-a rezumat in sedinta de ieri la aproximativ 20% (cat au impreuna PNL si UDMR), in ciuda celor doua voturi de incredere succesive date Guvernului, primul la investitura, al doilea la motiunea de cenzura si de parlamentarii PSD, PC si PRM.
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca nu exista premisele ca grupul social-democrat sa voteze in favoarea acestui proiect, tinand cont de momentul politic actual si de modul in care functioneaza actualul Guvern.
"Guvernul are destule sarcini de indeplinit pentru a nu primi pe perioada vacantei parlamentare posibilitatea de a emite ordonante", a aratat Geoana.
Potrivit senatorului PD Radu Berceanu, unul dintre cei care au luat cuvantul in plen impotriva legii de abilitare, votul de ieri a fost un indiciu clar ca actualul guvern a fost redus la tacere. "Tot felul de legi aiuristice vor trece, in timp ce legile guvernului vor pica, asadar, ministrii n-au ce sa faca decat sa stea la balcon pana ce PSD-ul nu va lua o decizie sa-i demita", a spus el. Pana in prezent, toate guvernele au beneficiat de prevederile acestei legi, insa Berceanu spune ca actualul guvern nu este "calificat", intrucat nu are o majoritate in Parlament - nu i se poate permite unui guvern de 20% sa reglementeze ce vrea in vacanta parlamentara, spune el.
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs califica votul de ieri drept un santaj al opozitiei: "Dupa parerea mea exista doua ipoteze, una ca opozitia vrea sa santajeze Guvernul, incercand sa impuna in legea de abilitare proiecte pe care vrea sa le treaca pe agenda Guvernului, fie ca crede ca peste vara vom avea un alt guvern, cu alte prioritati".
La dezbaterile din Comisia juridica care au avut loc saptamana trecuta, senatorii au "pieptanat" legea, reducand astfel numarul domeniilor in care Guvernul putea sa emita ordonante pe perioada vacantei. Senatorii eliminasera din textul inaintat de Guvern Parlamentului posibilitatea reglementarii in timpul vacantei parlamentare a unei ordonante ce se refera la administrarea porturilor si a cailor navigabile, aratand ca este vorba despre "reglementarea unui domeniu sensibil, care trebuie realizata intr-o maniera transparenta". De asemenea respinsesera posibilitatea reorganizarii RAPPS. Ieri insa, senatorii au respins cu totul legea care permitea guvernului sa emita ordonante in timpul vacantei parlamentarilor.


Ce a interzis Senatul Guvernului
Rectificarea bugetului pe 2007
Modificarea unor acte normative ce tin de finante publice in domeniul privatizarii (neprecizate)
Modificarea unor acte normative ce tin de finante publice in domeniul apararii (neprecizate)
Modificarea si completarea legii privind Agentia de Plati si Interventie in Agricultura
Modificarea legii privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele de tutun
Restructurarea RAPPS
Transmiterea cu titlu gratuit a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SN Aeroportul Timisoara catre CJ Timis
Reglementari pentru organizarea AVAS

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO