Politică

Parlamentul îi cere lui Traian Băsescu să se opună la UE tăierilor din fondurile României

Parlamentul îi cere lui Traian Băsescu să se opună la...

Autor: Iulian Anghel

20.11.2012, 18:24 402

Parlamentul român a adoptat o rezoluţie în care îi cere preşedintelui Traian Băsescu să susţină, la summit-ul UE care începe joi, propunerea de buget a Comisiei Europene pentru exerciţiul financiar al Uniunii 2014-2020 şi să respingă, prin urmare, propunerea preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de diminuare a acestuia cu 75 mld. euro.

Preşedintele arată că a considerat mereu propunerea lui Rompuy drept inacceptabilă. Însă, adaugă el, a porni de la început cu ideea exprimării dreptului de veto pe bugetul Uniunii echivalează cu a te lipsi de capacitatea de a negocia alocări mai bune pentru România.

"Parlamentul României susţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, precum şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, care răspund obiectivelor urmărite de România în ceea ce priveşte politica de coeziune şi politica agricolă comună. Textul propus la acest moment de preşedintele Consiliului European nu reflectă obiectivele urmărite de către România", arată rezoluţia Parlamentului adoptată în lipsa parlamentarilor PDL care nu au participat la vot întrucât, spun ei, nu au fost consultaţi asupra textului care urma să fie aprobat.

Parlamentul îl somează, practic, pe preşedinte să sprijine proiectul Comisiei care prevede un buget de 1.033 mld. euro între 2014-2020 şi să-l respingă pe cel al lui Rompuy care prevede o diminuare cu 75 mld. euro a acestui buget (în încercarea de a mulţumi ţările mari contributoare), deşi preşedintele nu a spus niciodată că va sprijini proiectul preşedintelui Consiliului European.

Înaintea votului din Parlament la care a fost prezent şi premierul Victor Ponta, Guvernul a adoptat o poziţie identică în care respinge proiectul lui Rompuy. Acesta dezavantajează direct România prin faptul că leagă alocările viitoare de fonduri de rata de absorbţie din exerciţiul financiar curent. Concret, ţările care între 2007-2013 au o rată de absorbţie de sub 60% din media absorbţiei de la nivelul UE, pot primi majorări de fonduri comparativ cu exerciţiul financiar actual într-un procent de maximum 15%. Or, la acest moment, rata de absorbţie a României pe fondurile de coeziune este de 9,7% (1,8 mld. euro din cele aproximativ 20 mld. euro) şi este greu chiar şi de presupus că va ajunge la media europeană de 60%, ceea ce înseamnă că va fi penalizată.

Faţă de alocările totale între 2007-2013 de 35 mld. euro, România aştepta între 2014-2020 alocări de aproximativ 45 mld. euro (fonduri structurale şi pe agricultură, în creştere cu 28% faţă de alocările curente). Tăierile din bugetul propus de Comisiei şi aplicarea acestei clauze ar lipsi România de o parte din alocările la care spera. Ar fi vorba despre 8 mld. euro, după cum a estimat premierul Victor Ponta.

Preşedintele a spus astăzi înainte de votul parlamentarilor, că propunerea lui Rompuy este inacceptabilă, dar a cerut Legislativului şi premierului să fie cu băgare de seamă când îşi formulază poziţiile.

"Înţeleg că azi de reuneşte Parlamentul, aş face public o rugăminte către membrii Parlamentului, către primul ministru să aibă în atenţie faptul că sunt în plin proces de negociere premergător sosirii la Bruxelles, unde vor continua negocierile şi semnalele divergente pot crea confuzie, care va fi în defavoarea noastră. Atunci când se constată semnale divergente într prim-ministru şi preşedinte, membrii Consiliului vor avea dubii care va fi reacţia României după terminarea Consiliului", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO