Politică

PD acuza: Prodi si Gherman au presat Guvernul sa incalce Moratoriul

09.02.2004, 00:00 14



Presedintele PD, Traian Basescu, a facut ieri publice anexele a trei dintre Memorandumurile semnate de Cabinetul Nastase cu Uniunea Europeana, privind adoptiile internationale, drept dovezi ale faptului ca inalti oficiali europeni - intre care presedintele Comisiei Europene Romano Prodi - au intervenit pentru incheierea unor adoptii desi Moratoriile interziceau acest lucru.



Alaturi de numele lui Romano Prodi se regasesc parlamentari si comisari europeni cunoscuti: comisarul european pentru drepturile omului Gil Robles, deputatul italian din Parlamentul European Antonio di Pietro, (cele mai frecvente nume pe lista), Leonzio Boreo - presedintele Comisiei juridice a Senatului Italiei, europarlamentarul francez Jacques Santer, ambasade ale unor tari precum Franta, Elvetia, Israel, consulul general al Ambasadei Republicii Elene, ambasadorul Romaniei la Paris, Oliviu Gherman, reprezentanti ai unor institutii (precum Ministerul Muncii si Prevederilor Sociale din Israel).



Potrivit documentelor prezentate ieri de Basescu, in Memorandumuri se precizeaza ca "bonitatea familiilor adoptive este probata prin interventia personala a unor oficialitati romane si straine". Daca probele lui Basescu sunt veridice, ar insemna ca oficialii europeni citati de el au facut presiuni asupra Guvernului sa incalce Moratoriul privind adoptiile. Presedintele PD sustine insa ca "Adrian Nastase a folosit adoptiile pentru a deschide cele mai importante cabinete de la Comisia Europeana".



Pe lista oficialilor care au intervenit pentru incheierea unor adoptii internationale se regasesc numele mai multor parlamentari si oficiali americani intre care senatorii John Kerry, Richard Lugar, Tom Harkin, Bob Smith, congressman-ii Charles Grassley, John Sununu. Insa, spre deosebire de oficialii de la Bruxelles, cei americani s-au pronuntat, in repetate randuri, impotriva introducerii Memorandumului. Pana la inchiderea editiei, Guvernul nu a confirmat si nici nu a infirmat informatiile presedintelui PD.





PNA, chemat sa faca lumina



In plin an electoral, in acelasi timp an crucial pentru integrarea Romaniei, scandalul adoptiilor internationale este folosit drept arma electorala si de putere si de opozitie. Premierul Adrian Nastase a cerut, la sfarsitul saptamanii, Parchetului National Anticoruptie sa cerceteze toate adoptiile internationale din ultimii zece ani, perioada ce cuprinde mandatului 1996-2000 al guvernarii coalitiei majoritare. In mandatul fostei puteri politice, "aveau loc adevarate tranzactii" in materie de adoptii internationale intrucat Guvernul nu dorea sa se implice, a sustinut premierul. In plus, el a aratat ca in acea perioada s-au pronuntat 10.000 de hotarari judecatoresti privind adoptiile internationale iar, cateva sute de dosare de adoptii au disparut de la Tribunalul Municipiului Bucuresti. Cererea premierului este un raspuns dat liderilor opozitiei, care au acuzat Guvernul ca este responsabil de periclitarea sanselor de aderare ale Romaniei. Opozitia este de acord cu Nastase in privinta anchetei, cu doua amendamente: ancheta sa se faca pe intreaga perioada in care cetatenii straini au adoptat copii din Romania, nu numai in ultimii zece ani, si, verificarile sa se faca in ordine cronologica descrescatoare. Mai precis, presedintele PNL Theodor Stolojan a cerut ca momentul zero al anchetarii adoptiilor sa fie anul 2004, date fiind suspiciunile foarte grave ale oficialilor europeni privind legalitatea ultimelor adoptii internationale.





Emma Nicholson, la Bucuresti



Inaintea dezbaterii in Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului Europeana a unor amendamente dure care propun inghetarea negocierilor de aderarea si monitorizarea stricta a negocierilor cu UE in probleme care nu tin numai de adoptiile internationale ci si de coruptie, independenta justitiei, libertatea de expresie, sanatatea populatiei, stagnarea reformei, traficul de persoane (programate pentru 18-19 februarie) raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson a venit la Bucuresti. Timp de doua zile - sambata si duminica - Nicholson a discutat cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, Gabriela Coman, persoana care asigura legatura cu Parlamentul European in materie de adoptii. Pana la inchiderea editiei, nici oficialul eurpean, nici cel roman, nu a dat detalii despre aceste intalniri. Dialogul raportorului european cu oficialii romani va continua astazi cand Emma Nicholson va avea o discutie cu premierul Adrian Nastase. Raportor pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson a socat puterea de la Bucuresti in momentul in care nu numai ca s-a alaturat euro-parlamentarului Arie Oostlander - care propunerea suspendarea negocierilor de aderare - dar a cerut, in plus, monitorizarea Romaniei in aplicarea legislatiei europene in domeniile justitie si afaceri interne.





Riscul de a pierde finantarea UE



Accidentul in relatia Romaniei cu UE pune in pericol nu numai mentinerea datei tinta de aderare, 2007, sau pierderea credibilitatii Romaniei. Romania risca sa piarda si ajutoarele financiare promise initial de oficialii europeni. Semnale in acest sens au fost transmise de Guvernul de la Sofia. Ministrul bulgar de Externe, Solomon Passy, a atras atentia, sambata, ca este posibil ca UE sa nu anunte pachetele financiare pentru Romania si Bulgaria la data prevazuta, 10 februarie, asa cum anuntase anterior comisarul european pentru extindere Gunther Verheugen. Insa, o alta stire transmisa de AFP relata ieri ca marti, Comisia Europeana va face recomandari privind bugetul pentru perioada 2007-2013, in care Romania era luata in calcul.



In plan politic, Partidul popular crestin a adoptat, la cererea PNTCD, o rezolutie in care arata ca sustine continuarea negocierilor de integrarea ale Romaniei, dar sub stricta monitorizare a UE. Majoritari in Parlamentul European, crestin-democratii au adoptat o pozitie mai putin radicala decat a europarlamentarului Arie Oostlander, membru al aceluiasi grup. Dar, in pofida acestei pozitii aparent conciliante, grupul popular critica "starea administratiei publice, a justitiei, deseori controlata de puterea politica, si nivelul extrem de inalt al coruptiei".





Jurnalistii ii scriu lui Verheugen



Un numar de 22 de asociatii civice au transmis ieri raportorului Emma Nicholson, europarlamentarului Arie Oostlander si comisarului european Gunther Verheugen o scrisoare deschisa in care isi arata sprijinul fata de pozitia acestora cu privire la libertatea de expresie in Romania



Asociatiile - printre care Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru jurnalism Independent, Fundatia pentru o Societate Deschisa, APADOR-CH - afirma in scrisoare ca presiunea politica asupra mass-media este in continua crestere, ca la nivel local "fenomenul de feudalizare a mass-media" a luat amploare, ca ziaristii sunt agresati. "La nivel local, fenomenul de feudalizare a mass media a luat amploare. Politicieni si oameni de afaceri, "baroni locali", detin controlul aproape deplin asupra publicatiilor, a retelelor de distributie a presei, posturilor de radio si TV locale. Recent au fost inregistrate o serie de cazuri de agresiune fizica asupra jurnalistilor. Actori importanti ai scenei politice (primari, secretari de stat) au amenintat ziaristii in mod deschis, fara a se teme de eventuale consecinte", semnaleaza cele 22 de asociatii care semneaza documentul. Prin urmare, organizatiile semnatare sprijina initiativa parlamentarilor europeni si cer guvernului sa creeze un cadru legislativ, economic si logistic care sa dea posibilitatea presei "sa-si indeplineasca pe deplin functia de caine de paza al democratiei". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels