Politică

PD o ia pas cu pas in pregatirea procedurilor de revocare a presedintilor Parlamentului

20.01.2005, 00:00 12

Partidul Democrat va propune partenerilor de guvernare modificarea Regulamentului de functionare al Camerei Deputatilor si, in perspectiva, schimbarea Regulamentului intern al Senatului, pasi procedurali ce deschid posibilitatea declansarii procedurilor de revocare din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Emil Boc, presedintele interimar al PD, a anuntat ieri ca la nivelul conducerii democrate s-a discutat propunerile de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor. Printre propunerile democratilor se numara doua subiecte pentru care Emil Boc a pledat consecvent in timpul mandatului parlamentar: accesul presei la comisiile parlamentare si prezenta in Parlament a membrilor Guvernului. Astfel, potrivit unei propuneri a PD, se va institui "ora ministeriala", astfel incat o data pe luna primul ministru si ministrii cabinetului sa vina in Parlament pentru a raspunde intrebarilor si interpelarilor deputatilor.
Presedintele PD a spus ca, in perspectiva, la nivelul coalitiei, se va discuta si despre modificarea Regulamentului Senatului, inclusiv in sensul instituirii procedurilor si conditiilor de revocare a presedintelui acestei Camere. "Vom avea in vedere acest demers pentru ca este o chestiune de simetrie intre Camera si Senat care va trebui respectata", a afirmat Emil Boc.
Discutiile legate de modificarea Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului sunt privinte in contextul declaratiilor facute recent de presedintele Traian Basescu. Seful statului milita pentru revocarea din functii a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului - liderii PSD, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu - ca o piatra de incercare a fidelitatii PUR fata de actuala guvernare. Daca la Camera Deputatilor Regulamentul include precizari privind conditiile in care ar putea fi revocat presedintele acestei institutii, la Senat, lipsesc. Liderii Aliantei D.A. au spus ca inclusiv din acest motiv vor modificare regulile de functionare ale Senatului. Pentru succesul acestui demers, PD si PNL vor avea nevoie de sprijinul parlamentar al partenerilor de guvernare PUR, care a anuntat ca nu va sustine acest demers, si UDMR.
UDMR s-a exprimat ieri impotriva schimbarii presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a spus ca posibilitatea revocarii celor doi demnitari ar putea fi luata in calcul doar in cazul in care cei doi presedinti ai Parlamentului vor face ca "lucrurile sa nu mearga asa cum trebuie" in forul legislativ. Marko Bela a admis ca "ar fi mai util" ca presedintii celor doua Camere sa aiba aceeasi culoare politica cu majoritatea guvernamentala insa, arata ca cei doi demnitari au instrumente "foarte indirecte" prin care ar putea incetini sau amana discutarea proiectelor coalitiei.
UDMR a adoptat astfel o pozitie simetrica intre actualii si fostii parteneri politici. Cu aceeasi masura, presedintele UDMR a raspuns PSD, care, in replica la intentiile Aliantei de revocare a presedintilor Parlamentului, avertiza ca va declansa procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Astfel, Marko Bela a calificat drept "iresponsabila" ideea de a initia procedura de suspendare a sefului statului. "Cred ca nici Adrian Nastase nu crede serios ca acest lucru ar fi posibil", crede liderul formatiunii maghiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO