Politică

PD pune in dezbatere publica listele pentru Parlament

01.10.2004, 00:00 21

Presedintele PD, Traian Basescu, a lansat ieri spre dezbatere publica listele de candidati pentru Parlament, pe care se regasesc, in cea mai mare parte, nume noi, provenite din filialele locale. Listele au fost trimise ieri si Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii pentru ca aspirantii la un mandat in forul legislativ sa fie verificati daca au avut legaturi cu fostele organe de securitate.
Timp de sapte zile conducerea PD spune ca societatea civila dar si reprezentantii politici pot da "cu piatra", daca exista motive, asupra celor 100 de candidati la Camera Deputatilor si Senat, considerati eligibili de partid. Daca vor exista semnale serioase care sa indice ca un anumit candidat este incompatibil cu statutul de parlamentar, Traian Basescu afirma ca va fi retras de pe liste.
Dupa dezbaterea publica, candidatii democratilor vor fi prezentate in Consiliul de Coordonare al Aliantei PNL-PD si vor fi alcatuite listele comune pentru Parlament.
Alcaturirea listelor parlamentare s-a desfasurat destul de anevoios la PD, in conditiile in care au fost impuse criterii riguroase de selectie in scopul declarat de innoire a clasei politice. Au fost preferati oameni necunoscuti public, in locul parlamentarilor ajunsi la doua sau trei mandate dar lipsiti de notorietate. Dintre cei aproximativ 40 de senatori si deputati pe care-i numara acum partidul, doar 12 se mai regasesc pe listele pentru viitorul Parlament. In locul lor au fost promovati oameni ale caror CV uri arata fie ca si-au facut ucenicia politica in teriroriu, in functii de consilier local sau judetean, fie pe langa actualii parlamentari ai partidului. La Bucuresti, de pilda, la Camera Deputatilor lista este deschis de Cosmin Gusa - pentru spectacol, dupa cum a spus Basescu - urmat de deputatii Anca Boagiu si Romeo Raicu, de Adriana Saftoiu, Costica Canacheu, Valentin Iliescu, Nicolae Bara si Cozmin Pop. La Senat, cap de lista este Vasile Blaga, implicat in organizarea campaniei electorale, urmat de Cornelia Cazacu, Marius Marinescu, Ioan Nastea. De asemenea, intre candidatii PD figureaza Adriean Videanu (Teleorman) - al carui nume este vehiculat pentru functia de prim-ministru daca Alianta D.A. va castiga alegerile -, Valeriu Tabara, fost presedinte al PUNR (Timis), avocatul Aurelian Pavelescu (Olt), Lavinia Sandru (Mures), medicul Cristian Radulescu (Vaslui), Cezar Preda (Buzau), Liviu Nistoran, presedintele organizatiei de tineret (Calarasi).
Pana la stadiul in care au fost prezentate astazi, listele PD au fost returnate unora dintre filiale si de patru ori. Au existat organizatii precum Gorj, Arges, Prahova, care au refuzat cu consecventa sa modifice listele, provocand astfel controverse. In aceste conditii conducerea PD a decis unilateral eliminarea din randul candidatilor a indezirabililor. A fost cazul deputatului Ion Carstoriu, de la Arges, a lui Pantelimon Manta, de la Gorj, si a senatorului Romeo Hangaru, care intre timp a placat la PUR. Probleme au fost si la filiala Constanta unde Stelian Dutu - care a revenit in PD dupa stagii scurte la PUR si PNL - si fostul deputat taranist Tanase Barde nu pareau sa se bucure de acordul conducerii de la Bucuresti. Numele lor este totusi pe listele finale, insa, Stelian Dutu este pe un loc semieligibil.
Promovarea, in asemenea proportie, pe listele parlamentare a unor oameni necunoscuti spatiului public, poate implica riscuri electorale si de imagine - alimenteaza acuzatii privind criza de cadre. Dar, in egala masura, poate fi o carte castigatoare, asa cum a aratat-o si alegerile locale.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO