Politică

PNL si PSD: SRI nu va mai asculta niciun telefon

PNL si PSD: SRI nu va mai asculta niciun telefon
06.02.2007, 19:23 56

PNL si PSD sustin infiintarea unei structuri speciale pentru interceptarea convorbirilor telefonice aflata in subordinea Parlamentului. Legislativul va lua in dezbatere, in zilele urmatoare, un proiect de lege care prevede ca toate interceptarile si inregistrarile vor fi efectuate de o autoritate specializata, autorizata de Parlament, a anuntat, ieri, seful Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe.
In prezent, interceptarile telefonice sunt facute la cererea procurorului cu aprobare de la judecator doar de Serviciul Roman de Informatii, insa suspiciuni privind ascultari ilegale de catre alte structuri, cum ar fi serviciul intern de protectie al MAI sau cel al Ministerului de Justitie, au existat in trecut.
Liberalul Radu Stroe a explicat ca aceasta autoritate de inregistrare si interceptare va efectua operatiuni pentru toti beneficiarii (servicii de informatii, parchete). Acest organism va fi format din civili, persoane cu pregatire informatica si nu din ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii. Astfel, serviciile si toate autoritatile care au nevoie de aceste interceptari si inregistrari vor prezenta mandatele date de judecator in acest sens, pentru ca acestea sa fie puse in aplicare. Raspunsul va fi indreptat catre servicii si parchete, a spus Stroe.
Discutii despre infiintarea acestei autoritati au aparut de mai bine de un an de zile, dupa ce omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, acuzat in cazul Rompetrol, a acuzat Serviciul Roman de Informatii ca i-a interceptat ilegal convorbirile telefonice.
Ulterior, la dezbaterea asupra pachetului legislativ privind serviciile secrete, liberalii au exprimat pozitii divergente fata de ale presedintelui Traian Basescu si fata de conducerea SRI, liberalii acuzand ca numarul acestor interceptari a fost excesiv.
Proiectul de lege privind autoritatea independenta pentru interceptari a fost initiat de grupul parlamentar al PNL, a anuntat seful SGG, care este si presedinte al Comisiei parlamentare de supraveghere a activitatii SRI. Democratii s-au abtinut de la comentarii, pentru ca, spun ei, nu au vazut inca proiectul, in schimb un punct de vedere similar a exprimat ieri si Partidul Social Democrat, care propune un pachet propriu de legi privind siguranta nationala si infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare, aflata sub control parlamentar.
Potrivit vicepresedintelui social-democrat Ioan Rus, propunerea PSD referitoare la pachetul de legi privind siguranta nationala vizeaza si infiintarea unei Agentii nationale independente de telecomunicatii, subordonata direct Guvernului, infiintarea unei Comisii unice de control parlamentar in domeniu si trecerea SPP in cadrul Ministerului de Interne, in subordinea unui director cu rang de secretar de stat.
Vicepresedintele PSD a mai declarat ca social-democratii nu sunt de acord ca ofiterii acoperiti sa provina din structurile parlamentare, cele judecatoresti, din mass-media, dar a precizat ca, in unele cazuri, precum situatii de terorism si contraspionaj, pot fi facute si exceptii. Ofiterii de informatii, in viziunea PSD, vor putea efectua acte de urmarire penala numai in cazurile de terorism, trafic de arme, spionaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO