Politică externă

Alegerea noului preşedinte german a fost stabilită pentru 18 martie

Autor: Ioana Bojan

21.02.2012, 09:54 44

Noul preşedinte german va fi ales la 18 martie de o adunare federală, care va trebui să aprobe candidatura de consens a lui Joachim Gauck, un pastor militant pentru drepturile omului din fosta Republică Democrată Germană (RDG), a anunţat luni Parlamentul german, citat de AFP.

Cea de-a 15-a adunare federală, compusă din deputaţi ai Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului) şi delegaţi ai lumii politice şi societăţii civile aleşi de Parlamentele regionale, va avea loc la 18 martie, în clădirea Reichstag din Berlin, a anunţat preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, într-un comunicat.

După demisia, în urma unor scandaluri, a ultimilor doi preşedinţi ai Republicii proveniţi din rândul conservatorilor, cancelarul Angela Merkel a făcut apel duminică la candidatul opoziţiei Joachim Gauck.

Gauck, în vârstă de 72 de ani, o autoritate morală în ţară, beneficiază de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile creştin-democrate, partidul liberal, social-democraţi, ecologişti. Numai partidul stângii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina în fosta RDG, îl critică virulent pe pastorul luteran.

Gauck, pe care Merkel l-a calificat drept "profesor de democraţie", se bucură de o mare popularitate în Germania. El a fost candidatul SPD şi al ecologiştilor în iunie 2010 împotriva lui Christian Wulff, pe care Merkel l-a impus în final.

Wulff, care a demisionat vineri, era de la jumătatea lui decembrie criticat de presă şi opoziţie, fiind acuzat că a profitat de poziţia sa la conducerea landului Saxonia Inferioară (2003-2010) pentru a obţine avantaje financiare multiple, apoi că a încercat să deturneze atenţia de la aceste cazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO