Politică externă

Americanii, hotarati sa scape de republicani

29.06.2006, 20:25 12

Cu patru luni si jumatate inainte de alegerile pentru Senatul si Camera Reprezentantilor de la Washington, americanii se declara in proportie de 55% democrati, in timp ce doar 38% se declara republicani - releva un sondaj de opinie realizat la sfarsitul saptamanii trecute de unul dintre cele mai renumite institute de sondare a opiniei publice, Gallup, pentru cotidianul american USA Today.
Aflati actualmente in opozitie, democratii par sa se bucure de preferintele electoratului, mai hotarat ca niciodata sa le redea majoritatea dupa ce au pierdut-o atat la Camera cat si la Senat, in 1994, in fata republicanilor.
In timp ce in ianuarie 2006 candidatii republicani erau cotati cu 43% din preferintele electoratului, in iunie procentul este de doar 38%. De cealalta parte democratii aveau de partea lor 49% dintre electorat, iar acum au depasit pragul de 54%.
De asemenea, o informatie interesanta relevata de sondaj este determinarea cu care electoratul democrat doreste sa-si aduca favoritii inapoi la putere. 56% dintre acestia sunt mult mai hotarati sa mearga la vot in acest an decat de obicei. Americanii din tabara republicanilor si-au manifestat interesul pentru aceste alegeri doar in proportie de 43%. Electoratul prefera ca democratii sa se ocupe de problema Irakului, a coruptiei din administratie, de economie si sanatate, insa ii doresc pe republicani la carma luptei impotriva terorismului.
Doua sunt motivele pentru care americanii au declarat ca vor sa schimbe macazul in Congres. Pe de-o parte, activitatea nesatisfacatoare pe care au desfasurat-o membrii Congresului in mandatul trecut, populatia americana neconsiderand ca acestia merita sa fie realesi. Pe de alta parte, cei intervievati au declarat ca le ofera votul democratilor, pentru ca prefera sa nu voteze un candidat sustinut de George W. Bush. Sondajul Gallup releva astfel ca rezultatul alegerilor de la mijlocul mandatului va reprezenta intr-oarecare masura si un vot negativ impotriva lui Bush, si nu doar faptul ca electoratul prefera democratii pentru programul lor politic, ci pentru ca reprezinta opozitia fata de Bush.
"In acest punct, se pare ca exista o inclinatie semnificativa a electoratului in partea democratilor", a spus James Campbell, analist politic la Universitatea din Buffalo si autor al unei carti pe tema alegerilor pentru Congres.
"Situatia este dificila si exista numeroase sanse sa pierdem locuri in ambele camere", a declarat republicanul David Winston, fost consilier al republicanilor la Camera Reprezentantilor.
Chiar si liderul democratilor din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si-a exprimat optimismul in ceea ce priveste recastigarea majoritatii. In aceasta perioada, numeroase institute de cercetare au luat pulsul americanilor cu privire la alegerile pentru Congres, iar tendinta "anti-Bush" iese la iveala de fiecare data. Un sondaj coordonat de cotidianul Washington Post arata ca 60% din chestionati nu apreciaza felul in care Bush isi desfasoara mandatul, in timp ce doar 38% ii aproba activitatea. De asemenea 56% dintre americani nu ar mai vota pentru un candidat daca acesta ar fi sustinut de Bush. Cele mai importante capitole de care ar trebui sa se ocupe membrii congresului in noul mandat sunt in viziunea americanilor educatia, economia si sanatatea.
Alegerile pentru Senatul american sunt programate pe data de 7 noiembrie, 33 de locuri urmand sa fie disputate. Senatorii sunt alesi pentru un mandat de 7 ani care va incepe in mod oficial la 3 ianuarie 2007 si se va incheia la aceeasi data in 2013. Senatul este dominat la ora actuala de republicani care detin 55 din cele 100 de mandate, in timp ce 44 le revin democratilor si unul, unui independent. Alegerile pentru Camera Reprezentantilor se vor desfasura in aceeasi zi, 435 de reprezentanti urmand a fi alesi pentru a ocupa tot atatea locuri disponibile la camera. Reprezentantii sunt alesi pentru un mandat de doi ani, din ianuarie 2007 pana in ianuarie 2009. Compozitia actuala a camerei este dominata de republicani care detin 231 de mandate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO