Politică externă

Armata britanica, acuzata de abuzuri asupra prizonierilor

20.01.2005, 00:00 12

Un nou scandal de proportii in Marea Britanie - toate ziarele londoneze, indiferent ca sunt tabloide sau serioase - aveau ieri pe prima pagina fotografii care descriau un tratament inuman de care s-au bucurat prizonierii irakieni in inchisorile administrate de trupele britanice.
Un scandal similar a avut loc in urma cu cateva luni, insa atunci s-a dovedit ca fotografiile erau trucate.
Pana ca Armata britanica sa se justifice pentru o astfel de atitudine (care in SUA este judecata la Curtea Martiala) sau chiar daca premierul Tony Blair s-a declarat dezgustat de realitatea descrisa de imaginile publicate, scandalul a ocupat spatii imense in dezbaterea publica din aceasta tara.
In imagini pot fi observati trei militari care maltratau detinuti irakieni. Unul dintre cei trei si-a recunoscut vina in legatura cu o agresiune, insa a respins integral celelalte acuzatii. Cei trei militari sunt invinuiti si pentru comportament inadecvat, simularea unor batai si pentru ca i-au obligat pe detinuti sa simuleze acte sexuale.
Generalul Mike Jackson, comandatul fortelor armate britanice, a subliniat ca Londra "a condamnat ferm" abuzurile si a adaugat ca "doar un numar redus" din totalul de 65.000 de militari care au efectuat misiuni in Irak sint acuzati de astfel de actiuni. El nu a facut comentarii privind procesul desfasurat in fata Curtii Martiale din orasul german Osnabruck.
Acest proces a starnit deja comparatii cu abuzurile comise de militarii americani. "In mod inevitabil, fotografiile vor deschide ranile mai vechi si vor fi utilizate pentru o paralela cu abuzurile de la Abu Ghraib", a declarat Menzies Campbell, purtatorul de cuvant liberal-democrat pentru Afaceri Externe.
Procesul subliniaza si riscurile politice cu care se confrunta Guvernul in legatura cu dosarul irakian. Acuzatiile risca sa declanseze noi controverse privind Irakul si sa bulverseze electoratul laburist cu patru luni inaintea alegerilor. Orice comparatie cu evenimentele de la Abu Ghraib ar putea exacerba temerile sustinatorilor si parlamentarilor laburisti in legatura cu sprijinul acodat de Guvern administratiei Bush in timpul conflictului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO