Politică externă

Armata preia controlul in orasul uzbec Kara-Su

20.05.2005, 19:41 13

Trupele uzbece au preluat controlul in Kara-Su, aflat in vecinatatea frontierei cu Kirghistan, dupa ce, in urma cu cateva zile, localnicii au alungat din oras fortele de ordine si autoritatile locale.

In urma cu o saptamana, sustinatorii opozitiei din orasul de 30.000 de locuitori au incendiat cladirile oficiale ca reactie la reprimarea sangeroasa a manifestatiilor din Andijan, determinand astfel autoritatile locale, politia si granicerii sa fuga.

Localnicii s-au saturat de presedintele Islam Karimov, care a condus tara in ultimii 16 ani, si nu-l mai pot tolera, a declarat miercuri postului BBC liderul opozitiei din Kara-Su, Bahtior Rahimov. Locuitorii orasului vor sa instaureze o administrare islamica in zona, a mai spus Rahimov, fara sa lamureasca daca aceasta intentie are legatura cu o organizatie islamica mai mare despre care se spune ca opereaza in zona.

Ieri-dimineata, fortele de ordine au revenit pe podul din oras, principalul punct de trecere a frontierei cu Kirgistanul. Podul, distrus in urma cu sase ani de autoritatile uzbece, a fost reparat in ultimele zile de localnici. Bahtior Rahimov si alti cativa lideri ai opozitiei au fost arestati. Operatiunea nu s-a soldat cu victime, desi in momentul intoarcerii trupelor au fost auzite bubuituri de arme, informeaza BBC News. Zeci de militari erau asteptati aseara in orasul de frontiera, pentru a stabiliza situatia. Localnicii pot circula liber in oras si pe podul reconstruit, insa jurnalistilor li s-a interzis accesul in Kara-Su.

Revolta in Uzbekistan s-a declansat la sfarsitul saptamanii trecute, cand mai multi barbati au luat cu asalt inchisoarea din Andijan si au eliberat 23 de oameni de afaceri, acuzati de regimul lui Islam Karimov ca ar fi extremisti islamici. Cei 23 au participat apoi o actiune masiva de protest a cetatenilor, alimentata si de frustrarea provenita din saracie si somaj. Autoritatile locale au reactionat deschizand focul asupra multimii. Oficialitatile uzbece sustin ca 169 de oameni si-au pierdut pana acum viata in conflict, dar o sursa din armata, citata de BBC News, spune ca mai mult de 500 de oameni au fost ucisi, vineri, in Andijan, cand armata a deschis focul asupra multimii.

Presedintele Uzbekistanului Islam Karimov conduce de 16 ani unul dintre cele mai represive regimuri din Asia, relateaza BBC News. Karimov nu tolereaza disidentii si a interzis functionarea mai multor grupuri opozante, in special a organizatiilor islamice. El a mai fost acuzat ca nu respecta drepturile omului. In ciuda acestui fapt, el este un aliat strategic al Washingtonului, pe care il sustine in lupta impotriva terorismului, dar si un partener al Moscovei. Cariera sa politica a atins un varf in 1989, cand a fost ales prim-secretar al Partidului Comunist din Uzbekistan, iar dupa prabusirea URSS a fost ales primul presedinte independent al acestui stat, intr-un scrutin contestat de Organizatia pentru Respectarea Drepturilor Omului. A fost reales in functie in 1995 si 2000, cand comunitatea internationala a atras din nou atentia asupra corectitudinii votului. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO