Politică externă

Asul de trefla, capturat fara nici un foc de arma

15.12.2003, 00:00 79



Disparut imediat dupa caderea Bagdadului, la 9 aprilie, Saddam Hussein avea asupra sa, in momentul in care a fost capturat, o valiza cu 750.000 de dolari. Potrivit unor surse americane, citate de media americana, fostul dictator a fost gasit in pivnita unei case dintr-o zona saraca a orasului Tikrit si in momentul in care a fost arestat de fortele speciale americane nu a opus rezistenta. El purta o barba falsa si parea foarte imbatranit, aceasta fiind unul dintre motivele pentru care identificarea lui s-a facut conform testului AND.



Operatiunea pentru capturarea fostului presedinte Saddam Hussein, la care au participat 600 de militari, s-a desfasurat sub denumirea Red Dawn. Raidul a avut loc in jurul orei 17.30 GMT, in orasul Ad Dawr, situat langa Tikrit, operatiunea fiind lansata pe baza unor informatii privind doua posibile ascunzatori in aceeasi zona. In cursul operatiunii nu a fost tras nici un foc de arma. Fortele americane au confiscat si doua pusti AK-47, un pistol si 750.000 de dolari cash.



Saddam Hussein se afla in custodia fortelor SUA, intr-o locatie secreta. Autoritatile coalitiei au precizat ca acesta nu a fost ranit in urma raidului si nu are probleme de sanatate.



Intrebat daca fostul presedinte va fi predat autoritatilor irakiene, comandantul fortelor americane din Irak, generalul Ricardo Sanchez, a declarat ca nu a fost inca luata o decizie in acest sens.



Insa, anterior acestei declaratii, premierul britanic Tony Blair a anuntat ca Saddam Hussein - asul de trefla asa cum era identificat pe cartile de joc ale soldatilor coalitiei - va fi judecat in tribunalele irakiene.



Potrivit The Telegraph, autoritatile irakiene au descoperit un memoriu elaborat de fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, si de seful serviciilor de informatii irakiene, Tahir Jalil Habbush al-Tikriti, privind antrenarea teroristului Mohammed Atta, in iulie 2001, la Bagdad. Mohammed Atta, considerat organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite a fost instruit de cunoscutul terorist palestinian Abu Nidal, la Bagdad, in vara anului 2001. Desi responsabilii irakieni au refuzat sa spuna cum si unde a fost gasit acest raport, Ayad Allawi, membru al Comitetului prezidential din Irak, a declarat ca memoriul este autentic.





Bush: Arestarea lui Saddam, victoria irakienilor



Presedintele american, George W. Bush, considera ca arestarea lui Saddam Hussein reprezinta o victorie pentru irakieni, au declarat surse de la Casa Alba, citate de AFP.



"Tot ceea ce vreau sa spun este ca e vorba despre o zi mare pentru poporul american", au adaugat sursele citate.



Bush a fost informat despre raidul de sambata de catre secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, care i-a telefonat presedintelui la Camp David. Duminica dimineata, la ora locala 05.00 (12.00, ora Romaniei), consilierul pentru securitate nationala, Condoleezza Rice, i-a transmis confirmarea identitiatii suspectului arestat.



Casa Alba uma sa aiba aseara o reactie oficiala fata de arestarea lui Saddam Hussein. Premierul britanic, Tony Blair, a afirmat ca "trecutul trebuie lasat in urma".



"Acolo unde regimul sau insemna teroare, divizare si brutalitate, noi speram ca arestarea lui sa fie sinonima cu unitatea, reconcilierea si pacea", a declarat Blair.





Dansuri in strada la Bagdad



Populatia din Bagdad si alte cateva orase irakiene si-a exprimat bucuria dupa arestarea fostului dictator, tragand focuri de arma in aer sau dansand in strada. In capital Irakului, focurile de arma s-au auzit ieri mai mult timp, iar in Piata Ferdus din Bagdad locuitorii au aruncat bancnote vechi cu fotografia fostului dictator.



In orasul sfant Najaf, locuitorii - reprimati mult timp de fostul regim de la Bagdad - au dansat pe strazi ori s-au strans in cafenelele cu televizoare pentru a asculta stirile.



La Baqouba, la nord-est de Bagdad, unde au avut loc numeroase atacuri antiamericane, locuitorii au tras focuri de arma in aer si au dansat in strada, in timp ce la Kirkuk, guvernatorul Abdel Rahman Mustafa Zangana si adjunctul sau au celebrat alaturi de fortele americane. In schimb, orasul Tikrit a ramas calm, ca si alte localitati cu populatie majoritar sunnita.



Arestarea lui Saddam Hussein a fost ieri motiv de bucurie pentru intreaga lume. Liderii politici din intreaga lume, fie ei reprezentanti ai unor state care s-au opus razboiului din Irak sau participanti si sustinatori ai campaniei militare conduse de Statele Unite, si-au exprimat bucuria.



Cancelarul german Gerhard Schroeder, care s-a opus cu indarjire razboiului din Irak, l-a felicitat pe presedintele american George W. Bush pentru arestarea fostului lider irakian. Presedintele francez, Jacques Chirac, si el un oponent al conflictului din Irak, a apreciat ca arestarea lui Saddam va ajuta la stabilizarea Irakului si va permite accestei tari sa devina in mod real suverana. La randul sau, premierul spaniol, Jose Maria Aznar, a declarat ca Saddam va trebui sa raspunda pentru crimele sale.





Iliescu isi aminteste de executia lui Ceausescu



Presedintele Ion Iliescu a apreciat ca momentul capturarii lui Saddam Hussein este un eveniment similar ca implicatii cu executia lui Nicolae Ceausescu din decembrie 1989.



"Prezenta stafiei lui Saddam Hussein impiedica fortele constructive ale Irakului sa se adune, sa se aseze", a afirmat Iliescu. Presedintele Iliescu a aratat ca, desi este greu sa faci comparatii istorice, capturarea lui Sadam Hussein prezinta similitudini din punctul de vedere al implicatiilor cu executia lui Nicolae Ceausescu in decembrie '89.



El a mentionat ca executia lui Ceausescu a dus la incetarea pierderilor de vieti omenesti in Romania, in decembrie '89. Iliescu a adaugat ca dupa capturarea lui Saddam Hussein, in Irak, se va produce un fenomen similar, insa, la o cu totul alta scara.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO