Politică externă

Avertismente serioase pentru "Primul Val"

06.11.2003, 00:00 16



Raportul global al Comisiei Europene privind evolutiile primelor 10 state candidate la integrare semnaleaza intarzieri "grave" in procesul de aderare. Principalele critici sunt aduse Poloniei - cea mai mare tara candidata - dar nici Slovenia, cea mai pregatita, nu scapa de critici. Raportul lasa sa se inteleaga faptul ca, daca nu vor fi pregatire pana la 1 mai 2004 - data la care ar urma sa adere efectiv - statele care inregistreaza restante ar putea fi sanctionate. Sanctiunile pot merge de la interzicerea exporturilor in actualele state membre ale Uniunii pentru produsele de slaba calitate, pana la blocarea fondurilor si a subventiilor. Comisia este nemultumita ca cele 10 state - Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Malta si Cipru - inregisteaza restante in privinta controlului sanitaro - veterinar, nu au un sistem de control riguros al maladiilor precum boala vacii nebune, nu au schimbat mecanismele de control al fondurilor si subventiilor europene. UE isi rezerva dreptul de a impune inchiderea fabricilor de lapte si de procesare a carnii, in statele candidate, in cazul in care acestea nu respecta standardele de igiena. UE lasa sa se inteleaga ca ar putea bloca fondurile agricole, in cazul in care tarile candidate nu-si pun la punct un mecanism riguros de control. Raportul Comisiei cere statelor candidate sa combata coruptia, sa reduca ajutoarele de stat pentru sectorul corporatist si sa intareasca controlul la frontiere.





Supararea Bulgariei



Bulgaria, care a primit statutul de economie de piata functionala anul trecut, dar pe care raportul Comisiei o plaseaza alaturi de Romania vrea ca UE sa-i evalueze eforturile in vederea aderarii separat de progresele inregistrate Bucuresti, a declarat un responsabil din cadrul Guvernului de la Sofia, citat de Bulgarian News Network.



"Guvernul bulgar nu poate decat sa sustina si sa doreasca succesul Romaniei in negocierile cu UE", a declarat vicepremierul Plamen Panaiotov, in fata Parlamentului. Cu toate acestea, el a solicitat Uniunii Europene "sa ramana fidela principiului evaluarii individuale a eforturilor intreprinse de fiecare dintre cele doua tari". Uniunea Europeana a anuntat ca sustine eforturile celor doua tari de a adera in 2007. Bulgaria a inchis 26 dintre cele 31 de capitole de negociere cu Comisia Europeana si spera sa finalizeze discutiile inainte de aderarea la UE, in mai 2004, a zece noi membri. Romania spera ca incheie negocierile pana la sfarsitul lui 2004





Revolta Poloniei



Propunerile Comisiei Europene referitoare la stoparea, timp de 12 ani, a productiei de lapte in Polonia si decizia de a nu acorda acestei tari noi ajutoare agricole pana in 2013 au provocat ingrijorarea Guvernului de la Varsovia.



"Trebuie sa recunosc faptul ca aceasta este o veste foarte rea", a declarat, miercuri, premierul Leszek Miller, comentand informatiile publicate ieri de cotidianul Rzeczpospolita.



Premierul polonez a anuntat ca Guvernul sau va reactiona cu fermitate fata de incercarea de revenire asupra concluziilor adoptate, anul trecut, in timpul summitului de la Copenhaga.



Conform publicatiei Rzeczpospolita, Comisia Europeana propune "economii" in procesul de integrare a Poloniei in UE, in pofida prevederilor tratatului de aderare. Propunerile vor fi examinate de grupul pentru probleme referitoare la extindere din cadul Consiliului European, organism al Uniunii din care nu fac parte reprezentantii tarilor care vor adera la UE la 1 mai 2004.





Problema cipriota



Absenta unei solutii la problema divizarii Ciprului ar putea constitui un "obstacol serios" pentru candidatura Turciei la UE, arata raportul Comisiei Europene.



Conform documentului, exista in prezent "conditii favorabile" solutionarii problemei Ciprului, inainte de 1 mai 2004, pentru ca insula reunificata sa poata adera la UE. La 1 mai 2004 urmeaza ca zece state sa devina membri ai Uniunii Europene, dintre acestea facand parte si Republica Cipru (sud), singura recunoscuta de comunitatea internationala. Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) nu este recunoscua decat de autoritatile de la Ankara. Insula este divizata din 1974. La inceputul acestui an, liderul RTCN, Rauf Denktash, s-a opus planului de reunificare a Ciprului avansat de secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan.



Cu toate acestea raportul avertizeaza ca "lipsa unui acord privind Ciprul s-ar putea transforma intr-un obstacol serios in calea aspiratiilor Turciei" de a adera la UE. Turcia are statutul de tara candidata la UEdin 1999. La sfarsitul anului 2004, Comisia Europeana va decide daca va recomanda initierea negocierilor de aderare cu Ankara.



Seful diplomatiei turce, Abdullah Gul, a respins ieri orice legatura intre candidatura Turciei la Uniunea Europeana si reglementarea situatiei Ciprului.



Autoritatile turce au avut o serie de contacte diplomatice de ultima ora pentru a exclude din raportul european un paragraf referitor la Cipru, inclus in capitolul consacrat Turciei.



"Reglementarea chestiunii cipriote este un subiect diferit (...) Ciprul nu reprezinta o conditie pentru aderarea Turciei la UE si nu este una dintre criteriile de la Copenhaga" in legatura cu democratia si cu drepturile omului, a declarat Abdullah Gul.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO