Politică externă

Blair e criticat de opozitia din Marea Britanie

16.07.2004, 00:00 12



Premierul britanic, Tony Blair, se confrunta cu noi presiuni, sporite, din partea opozitiei din Marea Britanie, dupa aparitia raportului Butler, cel referitor la calitatea informatiilor care au determinat implicarea Regatului Unit in invazia dn Irak.



Desi raportul, care a fost facut public in urma cu doua zile, nu il indica pe Blair ca fiind reponsabil de plecarea tupelor britanice intr-un razboi fara mobil puternic (la urma urmei, armele de distrugere in masa nu au fost gaste inca), exista critici tot mai virulente la dresa credibilitatii lui Blair.



Raporul Butler, scrie presa londoneza, are concluzii tipic britaice - sustine ca au existat deficiente grave in culegerea si interpretarea informatiilor depre armamentul irakian, dar nu indica pe nimeni ca fiind vinovat. Destul de transparent este criticat comitetul care reuneste mai multe servicii de informatii - se spune despre acesta ca a esuat in culegerea de informatii. Tony Blair, in stilu-i care l- consacrat deja, a profitat din plin de lipsa de nominalizari si a iesit cu un discurs - la o distanta de cateva ore de momentul la care Lodul Butler si-a facut publice concluziile - in care a spus ca razboiul dn Irak a fost un lucru bun. A spus, fireste, si ca isi asuma responsabilitatile pentru ca a dus Marea Britanie in acest razboi, dar a pedalat pe utilitatea inlaturarii de la putere a lui Saddam Hussein. Partidul sau, la nivelul colaboratorilor apropiati, car, desigur, au functii importnte in guvern ca si in ierarhia laburistilor, a iesit ieri pe scena publica pentu a imparti responsabilitatea impreuna cu Blair. Si avea nevoie. Opozitia a criticat dur si impetuos.



Adjunctul premierului, John Prescott, unul dintre cei mai loiali parteneri laburisti ai lui Blair, a pus ca intregul Cabinet, ba chiar partidul laburist in par, este solidar cu Blair, iar ministrii au actionat cu bunacredinta atunci cand au decis sa li se alature americanilor in campania din Irak.



Fostul presedinte al celui mai important partid de opozitie din Marea Britanie, (este vorba despre conservatori), Iain Duncan Smith, a cerut ca presedintele comitetului care reuneste mai multe servicii secrete, John Scarlett, sa demisioneze. Numele lui Scarlett a mai fost blamat si la inceputul anului, cand a fost dat publicitatii un alt raport care are legatura cu felul in care au fost prelucrate informatiile despre armamentul lui Saddam Hussein - este vorba despre raportul Lordului Hutton, care a considerat ca Guvernul nu a mistificat dosarul pe care il primise de la acest comitet cand a motivat ca este utila interventia pentru ca Hussein are arme neconventionale care pot fi activate in 45 de minute.



Scarlett a scapat la limita atunci, ba chiar a fost protagonistul zvonului ca ar putea prelua conducerea sericiului de spionaj al Marii Britanii - celebrul MI6 -, care a ramas fara sef (Dearlove se numea precedentul, cel care s-a retras la o catedra de la Cambridge). Opozitia considera ca numele lui Scarlett va starni, de aici inainte, doar dubii, nu credibilitate.



Despre credibilitate au vorbit si alti lideri ai conservatorilor - de pilda Michael Howard (cel ale carui radacini se trag din Romania), presedintele in functie. El a fost de parere ca este pusa la indoiala crdibilitatea actului de decizie, prestatia insasi a premierului daca se poate baza pe informatii fara acoperire in realitate.



Presa europeana a urmarit cu atentie ce s-a intamplat in Albion si a dat verdicte. Credibilitatea lui Blair pare sa fie afectata cel mai grav, cel putin dupa cum este perceputa situatia in mai multe ziare germene - Berliner Zeitung, Die Welt si Sueddeutsche Zeitung. Acestea spun ca increderea in judecata lui Blair este puterniczdruncinata.



Ziaristii spanioli de la El Pais spun ca este vorba, in primul rand, despre un esec conistent al serviciilor secrete britanice. Un alt ziar, de data aceasta britanic, sustine ca a murit mitul agentul 00&, infailibilul James Bond, cel care reuseste sa iasa bine in orice situatie.



In urma acestui impas in care se regaseste premierul Marii Britanii - care nu e dealtfel primul in cariera sa de lider al laburistilor - inca nu se poate trage linie in privinta deficitului de imagine. Pe de o parte nu este clar cat de grava este abaterea Cabinetului sau de la natura informatiilor furnizate in zilele premergatoare razboiului din Irak pentru a sustine o cauza. In al doilea rand nu este limpede nici cum va reactiona, mai departe, opozitia, care creste in sondaje pe zi ce trece numai pentru ca greseste Blair. Mai este impostant si cum va reactiona propria opozitie a lui Blair - cea din Partidul Laburist, care se muta tot mai zglobiu in ultima vreme in tabara principalului sau rival, Gordon Brown, acum ministru de finante, dar cu ambitii de premier.



adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO